Exporttax Argentinië geschrapt

Graan- en sojatsunami stort zich op de wereldmarkt

14 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eén van de speerpunten die de kersverse president Mauricio Macri aanvoert is het elimineren van de exportbelasting op rundvlees, tarwe en korrelmaïs. Daarnaast moet het tarief op sojabonen met vijf procent worden verlaagd. Tijdens een bijeenkomst op 14 december voegde Macri daad bij zijn woord.

Vandaag, 14 december schrapt Macri de exportbelasting op tarwe, rundvlees en maïs

Volgens de centrumrechtse Macri zijn er geen argumenten meer om de productie van de Zuid-Amerikaanse landbouwgigant in te blijven perken. Die uitspraak deed hij tijdens een boerenbijeenkomst in Pergamino. Dat schrijft Bloomberg. Vandaag nog tekent Macri de overeenkomst waarin de belastingen en bemoeienissen van de overheid worden afgeschaft of verlaagd.

Macri bekleedt nu een week zijn positie en wil zo snel mogelijk de internationale reserves van het land opbouwen, die zich nu op het laagste punt in negen jaar tijd bevinden. De Argentijnse belastingdienst AFIP schat dat akkerbouwers op dit moment soja, maïs en tarwe ter waarde van 11,4 miljard dollar in voorraad hebben. Zodra de belastingen zijn afgeschaft willen ze dit op de wereldmarkt storten.

Gedurende het afgelopen decennia schroefde oud-president Nestor Kirchner, en zijn vrouw Cristina Fernandez de exportbelastingen op agrarische producten steeds verder omhoog, om de staatskast de spekken. Nadat Fernandez – in 2008 – de exporttax op sojabonen verhoogde van 35 tot 45 procent, begonnen akkerbouwers te staken. De protesten hebben tot nu aangehouden.

Ook de wisselkoers van de peso wordt losgelaten

In afwachting van de toekomst hebben akkerbouwers hun granen en soja langer vastgehouden. Ook wachten ze op een gunstigere wisselkoers. De overheid regeert nu nog met ijzeren hand over de peso. De wisselkoers bedraagt momenteel 9.77 per dollar. Op de zwarte markt is dat 14.86 dollar. Een andere belofte van Macri is dat de peso los wordt gelaten en één wisselkoers zal worden gehanteerd.

Het exporttarief op sojabonen zal vanaf nu 30 procent bedragen. Op rundvlees, tarwe en maïs werd  voorheen 15, 23 en 20 procent gerekend. Op de CBoT in Chicago is de prijs voor het maart contract voor tarwe inmiddels 1,1 procent gedaald sinds Macri’s bekendmaking. Het maart contract staat op 490,50 dollar (op 16.55 14-12).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden