Inside: Granen & Grondstof

Ondanks negatief sentiment hogere tarweprijs VS

15 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De teneur op de grondstoffenmarkten is er niet beter op geworden. In de Verenigde Staten is dat maandag nog niet zo terug te zien, maar in Europa daalde de prijs licht tot 175,50 euro per ton op maart. Wat er aan de hand is, staat in deze analyse voor Boerenbusiness Marktinsiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onderdruk staande olieprijzen, onzekerheid over wisselkoersen en het schrappen van de Argentijnse exportheffing op tarwe doen de handel geen goed. Voor de tarweprijs op de Matif leverde dat maandag een minnetje op van 0,75 cent. Dinsdag zet de daling voort; de actuele stand om 14.00 uur is 175 euro per ton. Tarwe voor levering Rouen noteert 161 euro per ton op juli. Een week daarvoor kostte een ton tarwe nog 167 euro.

Zorgen over droogte Brazilië nemen toe

Op de Amerikaanse CBoT sloot het decembercontract maandag juist 5 cent hoger op 487,75 cent per bushel. Niet alle factoren beïnvloeden de markt nadelig. Zo ontstaan er meer zorgen over de weersomstandigheden in Brazilië.

Het Noorden zou erg droog zijn; er wordt al gesproken over gewasstress en opbrengstverlies, maar deze gebieden hebben een beperkte impact op de totale landelijke productie. Anderen geven aan dat de droogte in de belangrijke teeltgebieden zoals Mato Grosso tot meer bezorgdheid leiden.

Wat ook meespeelt is dat beleggers nog voor de vakantie actie ondernemen in hun posities op de termijnmarkten, waarmee de kleine prijsklim een technisch karakter heeft. Want de vrees van handelaren voor de toenemende concurrentie van Argentinië is groot. Daarbij hangen ook altijd nog de grote mondiale voorraden boven de markt en beïnvloedt de sterke dollar de markt negatief.       

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden