Prijzen dalen niet verder in 2016

Graanmarkten moeten La Niña meer vrezen dan El Niño

18 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De prijzen van granen en oliezaden zijn in 2015 sterk gedaald en ABN Amro ziet geen ruimte voor een opleving van de noteringen in 2016. Wel ziet het ernaar uit dat de noteringen niet verder gaan dalen, tenzij La Niña de marken in beweging brengt. 

ABN Amro schrijft in de sectorupdate over de graanmarkten voor 2016 een weinig spectaculair prijsjaar te verwachten met betrekking tot de tarwe- maïs- en sojaprijzen. Door de hoge voorraden en de positieve productieverwachtingen blijven de prijzen onder druk staan.

Hoewel  de druk op de grondstofnoteringen in 2016 groot blijft, zijn prijsschommelingen net uit te sluiten en El Niño kan hier een belangrijke rol in spelen. Vooralsnog zijn de zorgen over dit weerfenomeen echter niet al te groot. ABN Amro verwacht dat de La Niña, de tegenhanger van en El Niño, voor meer volatiliteit in de markten kan zorgen omdat dit weerfenomeen droogte veroorzaak in de belangrijkste productiegebieden voor maïs in de Verenigde Staten. Ook voor tarwe en soja ligt het risico van verslechterende weersomstandigheden op de loer. Slecht weer in belangrijke productiegebieden als het Zwarte Zeegebied en Zuid-Amerika zijn hier voorbeelden van.

De concurrentie positie van de VS verslechtert door de aansterkende dollar 

Naast het weer blijven de grondstoffenmarkten in 2016 ook in het teken staan van valutakoersen. De verwachting is dat de Amerikaanse dollar in de eerste helft van 2016 verder aansterkt door het besluit van de Amerikaans Centrale Bank om de rente te verhogen. De sterke dollar zet de exportpositie van de VS onder druk.

Andere exporteurs, zoals de EU, kunnen profiteren van de verslechterende exportpositie van de VS. ABN Amro verwacht dat mede door de lagere maïsoogst van de EU de prijzen stabieler kunnen blijven dan de prijzen in de VS. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden