Inside: Granen & Grondstof

Eindejaarsrally tarwe, maïs en soja komt ten einde

22 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de grondstoffenmarkten was in december sprake van een ware opleving waarbij de prijzen van tarwe, maïs en soja flinke stappen omhoog wisten te zetten. Nu de week van kerst is aangebroken is het echter gedaan met de stijgende prijzen, want ook soja zet, als laatste van de drie, in week 52 ook een stap terug, waarmee definitief een einde is gekomen aan de eindejaarsrally.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs was in week 49 en week 50 bezig aan een eindejaarsrally, maar nu de feestdagen voor de deur staan is de markt weer in rustiger vaarwater beland. Op de Matif sloot de notering maandag op 174,75 euro per ton, waarmee nauwelijks wordt afgeweken van de slotkoersen die sinds de tweede helft van week 51 op het bord staan.

Dat de eindejaarsrally niet door heeft weten te stoten en de prijs sinds de tweede helft van week 51 stapje voor stapje daalt, heeft te maken met het ruime aanbod en de hevige concurrentiestrijd. Dat de prijs in de EU niet verder daalt, heeft te maken met de zwakke euro, waardoor de EU een concurrentievoordeel heeft op de wereldmarkt. Dat de daling niet groter uitvalt, heeft te maken met een lichte stijging van de euro/dollar aan het begin van week 52.

75

duizend

ton tarwe minder dan verwacht exporteerde de VS

Ondanks de stijging van de euro aan het begin van week 52 en de daling van de dollar, zakte de tarweprijs in Chicago naar het laagste punt sinds week 50. De sterke dollar hindert de export van de VS flink. In de eerste week van december is slechts 225.00 ton tarwe verscheept, wat niet alleen 75.000 minder is dan verwacht, maar bovendien het kleinste volume in vijf weken is.

Naast tarwe, sloot ook maïs maandag lager dan vrijdag. In Parijs daalde de notering 0,3 procent en in Chicago leverde de maïsprijs 0,7 procent in. Een reden voor de daling is de olieprijs, die de druk op de maïsmarkt verder doet toenemen. Hierdoor neemt de vraag naar maïs voor de productie van bio-ethanol verder af terwijl het aanbod en de productie ruim blijft.

Alleen soja wist tot en met week 51 de opmars vol te houden. Door zorgen over het weer in Brazilië sloot de notering vrijdag 18 december op het hoogste niveau in twee weken. De snelle stijging zette handelaren ertoe aan maandag winsten te nemen, waardoor de notering een klein stapje terug zette.

De verwachting is dat de graan- en sojaprijzen ook in 2016 onder druk blijven. De voorraad- en oogstprognoses zijn positief en door de afzwakkende economische groei in China en andere Aziatische landen neemt de vraag wellicht af. De aanhoudende druk op de noteringen hoeft echter niet automatisch te leiden tot verdere prijsdalingen omdat weersinvloeden zoals El Niño en La Niña naar verwachting de prijzen kunnen ondersteunen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden