Inside: Granen & Grondstof

Markt korrelmaïs blijft het somber inzien

6 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Negatief nieuws zorgt ervoor dat de stemming op de markt voor korrelmaïs grim blijft. De stabiliteit van financiële markten roept vragen op, wat weer druk geeft op de koersen van de granen. Enig lichtpunt komt – als gewoonlijk – uit China.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stabiliteit van financiële markten roept vragen op, wat weer druk geeft op de koersen van de granen. Enig lichtpunt komt – als gewoonlijk – uit China.

Het weer heeft geen invloed op de prijsvorming

Gedurende week 53 daalde de prijs van het maart contract op de CBoT in Chicago. Begonnen werd met een slotkoers van 132,64 doller per ton, waar aan het einde van de laatste 2015 week nog 131,82 dollar per ton van over was.

Op de eerste handelsdag van 2016 moest korrelmaïs flink inleveren en eindigde op een slotkoers van 129,15 dollar per ton. Op de tweede handelsdag recupereerde de prijs iets, met 56 cent per ton. Deze stuiptrekkingen zijn echter veelal van korte duur, wanneer handelaren winst willen maken op hun short posities. Bergen sneeuw in Texas en overstromingen in Missouri – om maar wat te noemen – hebben geen effect op de marktpositie.

Ondanks een tegenvallende productie van bio ethanol voor de binnenlandse productie heeft de VS aan China een goede afnemer. Het exportniveau steeg van 8 miljoen dollar – in mei 2014 – tot 86 miljoen! Dollar in december 2015. Eind 2015 werd meer ethanol per maand geëxporteerd naar China dan in alle tien voorgaande jaren bij elkaar. Dat maakt China de grootste importeur van voedsel en agrarische producten uit de VS.

In de periode tussen 2015 en 2014 importeerde China voor 3 miljoen dollar per jaar aan bio ethanol vanuit de VS. In oktober 2015 bedroeg dat 57 miljoen dollar. Dat biedt enig perspectief voor korrelmaïs in de VS.

In Parijs krabbelt de Matif weer voorzichtig op na een fikse val in week 52 en 53. De koers sprong van 157 euro per ton naar 151 euro, en daalde in de laatste week van het jaar door naar 145 euro per ton. Op de laatste handelsdag werd het absolute dieptepunt van 144,50 euro per ton bereikt. Op de eerste twee handelsdag kwam er weer iets bovenop de prijs. Dinsdag 5 januari werd gesloten met een koers van 147,25 euro per ton.

2

miljard

dollar aan granen en oliezaden werd in Argentinië verhandeld gedurende 3 weken eind 2015

Een ander punt van zorg - voor alle graanmarkten - is de situatie in Argentinië. De nieuwe president Mauricio Macri schafte hief direct na het aanstellen de exportbelasting op granen op. Nieuws waar de Argentijnse boeren lang op zaten te wwachten. Geschat wordt dat ze voor ruim 11 miljar dollar aan sojabonen, granen en oliezaden hadden gehamsterd. Die komt nu versneld vrij op de markt.

In de laatste drie weken van het jaar liep het exportcijfer van Argentinië dan ook op tot 2 miljard dollar. In de laatste drie dagen van het jaar verkochten boeren voor ruim 750 miljoen dollar aan granen en oliezaden, schrijft exportgroep Ciara-Cec. Het totale volume geëxporteerde granen en oliezaden komt echter 17 procent lager uit in 2015, ten opzichte van andere jaren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden