Inside: Granen & Grondstof

Tarwemarkten plussen na Russische exportinperking

26 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De tendens op de tarwemarkten mag begin vierde week januari prijshoudend genoemd worden. Vooral de vraag wat Rusland gaat doen om de inflatie in de hand te houden, leidt tot bezorgdheid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag mocht de CBoT er 6 dollar bijschrijven en daarmee bereikte het maartcontract een stand van 481,50 cent per bushel. Ook de Matif sloot maandag hoger; met 2,75 euro kwam de koers op 167 euro per ton voor maart. In de VS gaat het om de vierde stijging op rij. Handelaren hopen dat de stijgingen het begin zijn van iets groots.

De opleving had voornamelijk een technische achtergrond, die mede werd ingezet door onzekerheid over het Russische exportbeleid. Met dat de roebel devalueert, stijgt de inflatie rap en zoeken de autoriteiten naar manieren om de export in te dammen en de inflatie te beteugelen. Door de geruchten over een mogelijk aangescherpt exportbeleid nemen handelaren weer positie in. Het ontmoedigen van export verlaagt de prijs van binnenlandse waar.

Autoriteiten zoeken manieren om export in te dammen

Als de granenexport in Rusland wordt gelimiteerd, groeit de vraag naar Amerikaanse granen; het gebied waar tarwe juist zo’n moeite heeft om kopers te vinden. Amerikaanse boeren hebben inmiddels een begin gemaakt met het verkopen van hun tarwevoorraden. Soms tegen verlies.
 
Daarnaast krijgt de markt steun van zorgen over kou in delen van Rusland, Oekraïne en China. Een groot deel van Rusland had afgelopen weekend te maken met strenge vorst, maar door het sneeuwdek zal de impact meevallen. De komende dagen worden mildere temperaturen verwacht.

Een eerdere koude-inval, begin deze maand, in Europa heeft gewassen in het oostelijke deel van het blok en Oekraïne beschadigd. In West-Europa zijn de normale temperaturen weer teruggekeerd, maar daarmee ook de zorgen of de gewassen een eventuele koudeval in het voorjaar aankunnen.

Ander nieuws is dat Canadese tarwetelers een tandje terugschakelen in de inzaai van zomertarwe dit jaar en overstappen naar alternatieve gewassen met betere rendementen waaronder koolzaad en durum. Toch stijgt de tarweproductie dit jaar. 

Een nieuw punt van zorg is het Franse vrachtschip dat al een maand in een Egyptische haven ligt. De 63.000 ton wordt door de Egyptische autoriteiten geweigerd nadat zij eind december sporen van een schimmel gevonden. Verder zijn ook drie andere verschepingen naar Egypte opgehouden vanwege uitgestelde garanties van de regering voor betalingen. De kwesties leiden tot toenemende bezorgdheid over de tarwevraag van de grootste tarweinkoper ter wereld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden