Inside: Granen & Grondstof

Koers sojabonen maakt grootste uitglijder in maand

1 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Weliswaar begeeft de sojabonenprijs zich op een laag niveau, beweging zit er wel in. Hoewel je daar ook niet al te veel van mag verwachten. Over de achtergronden van die up's en down's op de markt voor sojabonen lezen Boerenbusiness Marktinsiders in deze analyse.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag eindigden de sojabonencontracten onder invloed van andere markten hoger. Daarnaast was het einde van de week en van de maand januari aanleiding voor investeerders hun posities te sluiten. Derde prikkel is de bezorgdheid over de schade door de weersomstandigheden in Zuid-Amerika. De recente droogte in Argentinië vergroot de kans op stress in de gewassen waardoor de groei van de wereldwijde voorraden uiteindelijk wordt beperkt.

Prijs sojabonen op laagste niveau in zeker tien jaar

Dat in een tijd dat de prijzen voor sojabonen en ook maïs zich op de laagste niveaus van in ieder geval de afgelopen tien jaar bewegen. Amerikaanse boeren zijn niet erg bereid tot verkoop. Dat heeft een verdere prijsval voorkomen. De cumulatieve verkopen in de VS liggen volgens de USDA 4,3 miljoen ton of 158 miljoen bushels achter op vorig jaar. Toch is dat nog binnen de verwachtingen.

Op de CBoT steeg het maartcontract vrijdag 14,50 cent oftewel 1,7 procent naar 882,25 per bushel. Dat was donderdag wel anders. Toen zakten de Amerikaanse koersen flink; in Chicago bedroeg het verlies 1.6 procent, de grootste uitglijder in meer dan een maand. Reden daarvan was de annulering van een order naar China. Dat voedde de negativiteit in de markt nog meer. 

Hoewel vrijdag het verlies alweer werd goedgemaakt, wist het maartcontract dat maandag niet vast te houden. Tegen 11 uur (CET) was de stand 3 cent gedaald naar 879 cent. Handelaren houden hun blik gericht op de weersomstandigheden in Zuid-Amerika waar een recordoogst altijd nog mogelijk is. Als resultaat hiervan bereiken de voorraden grote hoogten. In Brazilië verloopt de oogst op schema. Verder zijn er weinig redenen om aan te nemen dat de sojabonenprijzen een fundamentele sprong naar boven gaan maken.
 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden