Inside: Granen & Grondstof

USDA-rapport is precies wat graanmarkt niet nodig heeft

10 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft met de publicatie van het Wasde-rapport de druk op de graanprijzen verder opgevoerd. In de februari-editie van het rapport spreekt het USDA de verwachting uit dat de productie van tarwe, maïs en soja verder gaat stijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit het rapport is op te maken dat de vraag en het aanbod van tarwe verder uiteenloopt. De wereldwijde eindvoorraad tarwe is met 6,8 miljoen ton naar boven bijgesteld tot het record van 238,9 miljoen ton. Dit is 7,42 miljoen ton meer dan analisten verwachtten. Het wordt dan ook gezien als een zorgelijke ontwikkeling. ‘Dit is precies wat de markt niet nodig heeft’, verklaarde een deskundige tegenover Agrimoney.

Daar waar de voorraden toenemen, neemt de vraag naar tarwe juist af. De prognose voor het mondiale verbruik is met 4,7 miljoen ton verlaagd tot 711,41 miljoen ton tarwe. Vooral China is hier debet aan. De Chinese politiek pleit voor gebruik van alternatieve grondstoffen, waardoor het verbruik in China met 4 miljoen ton daalt tot 114 miljoen ton.

Export van tarwe op laagste niveau sinds 40 jaar

De afnemende vraag op de wereldmarkt treft vooral de VS, die bovendien kampt met een sterke dollar. Het USDA heeft de prognose voor de Amerikaanse export met 0,7 miljoen ton verlaagd tot 21,09 miljoen ton. In het seizoen 2014-2015 verscheepte de VS nog 23,25 miljoen ton tarwe. In ruim 40 jaar is de export van tarwe in de VS niet zo laag geweest als dit seizoen.

Naast de sterke dollar en de afnemende vraag op de wereldmarkt, speelt ook de opmars van Canada de VS parten. Het USDA heeft de prognose voor de Canadese export met twee miljoen ton verhoogd tot 22 miljoen ton. Volgens Canadese cijfers is wel het kleinste tarweareaal in vijf jaar tijd ingezaaid. In totaal is 9,26 miljoen hectare ingezaaid, wat een daling van 340.000 hectare is.

Het USDA vergroot ook de druk op de maïsmarkt. De prognose voor het mondiale aanbod is met 1,3 miljoen ton verhoogd door de fors grotere voorraden in Brazilië en Argentinië. Beide landen schroeven de maïsproductie verder op en de zwakke valuta komt de exportpositie van deze landen ten goede. De vraag naar maïs stijgt daarentegen met slechts 0,9 miljoen ton. Dit is overigens vooral te danken aan China, waar de veevoerindustrie meer maïs verwerkt in plaats van tarwe, wat de overheid ontmoedigt.

Naast de tarwe-export, zakt ook de maïsexport van de VS dieper weg. De verwachting voor het seizoen 2015-2016 is met De Amerikaanse maïsexport is met 1,27 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Dit komt vooral door de grote Zuid-Amerikaanse voorraden. De daling wordt nog enigszins gecompenseerd doordat in de VS meer maïs aangewend wordt voor de productie van ethanol, maar dit kan niet voorkomen dat de prijzen verder dalen. Per saldo is het Amerikaanse maïsaanbod opgelopen tot 35 miljoen bushels. De gemiddelde prijs die boeren kunnen verwachten is met 0,5 cent bijgesteld, en ligt nu tussen 3,35 tot 3,85 dollar per bushel.

In tegenstelling tot de granen, heeft de USDA het aanbod van soja met 0,3 miljoen ton naar beneden bijgesteld. De gemiddelde opbrengstprijzen blijven onveranderd staan op tussen 8,05 en 9,55 dollar per bushel. Het USDA verwacht dat de productie van oliehoudende zaden iets toeneemt. De verwachting is met 0,3 miljoen ton bijgesteld tot 527,4 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden