Inside: Granen & Grondstof

Winst voor sojabonen na exportklim en dalende dollar

15 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Er is iets meer steun voor sojabonen; onder meer van ruwe olie en de net iets zwakkere Amerikaanse dollar. Dat laatste geeft de VS hoop op een opleving van de exportvraag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was genoeg om de koers uit de tweemaanden durende dip te trekken. Woensdag nog tikte de future met 862,25 cent per bushel het laagste punt sinds medio november 2015 aan. Een lagere dollar maakt Amerikaanse gewassen goedkoper en daarmee aantrekkelijker voor buitenlandse kopers. Daarnaast deed hernieuwde exportvraag uit China de markt stijgen.

Export naar India, Colombia en Egypte kleiner, maar marktsentiment sloeg toch om

Ook de andere exportcijfers in de VS bleken hoger dan de week ervoor. Zo importeerden China, Indonesië, Taiwan, Nederland, Japan en Italië flinke hoeveelheden. Minder ging er naar India, Colombia en Egypte, maar het marktsentiment sloeg toch om naar een plusje. Het maartcontract aan de CBoT noteerde vrijdag een winst van 1 procent oftewel 0,75 cent en settelde op 872,75 dollar per bushel.

Ondertussen doet Brazilië zijn voordeel met de droge oogstomstandigheden. Althans, de telers die de sojabonen laat gezaaid hebben. In teeltregio Mato Grosso loopt de opbrengst uiteen en is de kwaliteit lager; ook dat gaf de markt steun. Voordat we weten hoe dat deze week gaat uitpakken, moet geduld betrachten, want maandag zijn de markten in de VS dicht vanwege President’s Day.
 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden