Inside: Granen & Grondstof

Korrelmaïs trekt zich op aan tarwenotering

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Op de CBoT en Matif hebben de noteringen van korrelmaïs zich iets op weten te trekken met behulp van de stijgende tarweprijzen. De plussen zijn echter wel iets kleiner. Een vroeg en gunstig voorjaar in de VS kan het positivisme temperen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende week tien wist de notering van maïs op de CBoT in Chicago steeds een klein stapje omhoog te maken. De week begon met een slotnotering van 130,44 dollar per ton. Aan het einde van de week kwam er in totaal 4 dollar bovenop die prijs. Dinsdag 15 maart wist de notering daar nog een dollar bovenop te doen.

De maïsnoteringen in Chicago en Parijs liften mee op het succes van tarwe

Bij omschakeling naar het meicontract voor tarwe, op de Matif in Parijs, werd een flinke stap omhoog gemaakt. Ook de koers van maïs profiteert daarvan. De omschakeling naar het junicontract vond daar al eerder plaats, wat in week 10 voor een verhoging zorgde. De slotkoers ging van 145,75 naar 153 euro per ton. Na een kleine terugval werd in de eerste twee dagen van deze week een slotkoers van 155 euro per ton opgetekend.

Woensdagmiddag noteert de Matif eveneens 155 euro voor het junicontract, maar moet het augustuscontract wel iets inleveren. Dat staat op 158,50 euro per ton. In Chicago noteert het meicontract 0,07 procent lager en staat het julicontract onveranderd op de borden.

Droog weer voor de komende tien dagen in Brazilië zorgt ervoor dat het oogsttempo verder toeneemt. In Argentinië zorgt regen juist voor vertraging, maar kan het ook bijdragen in opbrengst voor de laatgezaaide maïs. Het USDA zet de Braziliaanse maïsproductie op 84 miljoen ton en die van Argentinië op 27 miljoen ton.

Het USDA publiceert pas over twee weken haar prognose voor het areaal voorjaarsgewassen maar gunstige weersomstandigheden in de corn belt zorgen ervoor dat het weleens een vroeg voorjaar kan worden. Afgelopen jaar werd 88 miljoen acre (35,61 miljoen hectare) korrelmaïs gezaaid in de VS. Vroeg zaaien levert in de regel meer opbrengst op maar ook risico op vorstschade. Het noorden van de VS heeft deze week nog wel met een winterstorm te maken. In het midden van het land is het juist extreem droog, winderig en warm.

Het Deutsche Raiffeisen Verband DRV maakte 15 maart bekend dat het Duitse areaal maïs naar verwachting toeneemt met 7.000 hectare, tot 462.000 hectare. Afgelopen jaar ondervond het gewas veel hinder van de droge zomer. Blijft het weer dit groeiseizoen normaal, dan wordt een meeropbrengst van 8,7 procent verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden