Maïs omhoog in VS

Prijs sojabonen breekt door 9 dollar grens

17 Maart 2016 - Clarisse van der Woude

Sojabonen kropen woensdagnacht aan de Chicago Board of Trade voorzichtig over de 900 cent heen. Het meicontract bereikte een stand van 900,40 cent per bushel (om 14.15 uur CET). De hoogste stand in drie maanden.

Er worden diverse redenen genoemd voor de prijsopleving die sinds december 2015 niet meer zo hoog was. Zo geeft de lagere dollar steun aan de grondstoffenmarkten, zijn de exportactiviteiten goed en profiteren sojabonen van een stijging van palmolie in Maleisië. Verder wordt duidelijker dat Amerikaanse boeren meer maïs dan sojabonen inzaaien.

3

procent

meer maïsinzaai in VS

Toch was de stijging groter geweest als de weersomstandigheden in Zuid-Amerika er ongunstiger bij lagen. De massale protesten in Brazilië tegen de benoeming van ex-president Lula da Silva tot stafchef van de regering van president Roussef, worden nog niet genoemd als factor op de sojabonenmarkt.

Naast sojabonen klimt ook maïs aan de CBoT in prijs; de korrel is op weg naar een maandrecord. Tarwe sloot lager in de VS. In Europa werden dinsdag nog groene cijfers geschreven in tarwe, maar dat lukte donderdag om 14.50 uur CET niet meer. Bij maïs hetzelfde patroon aan de Matif. Maandag nog groei, maar in de dagen erna een verzwakking. Om 14.50 noteert het junicontract 154,25 euro per ton, maar daarna loopt de stand terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden