Producenten langer moeilijk

ADM ziet geen heil meer in ethanolproductie in Brazilië

1 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Archer Daniels Midland Company (ADM) heeft haar enige ethanolfabriek in Brazilië van de hand gedaan. Na acht jaar is het concern tot de conclusie gekomen dat de markt voor alternatieve energie te klein is.

Met een perscapaciteit van 1.5 miljoen ton suikerriet en een jaarproductie van 37.000 gallons ethanol is de locatie te klein voor ADM om goed te kunnen concurreren in een uitdagende ethanolmarkt, zo luidt de verklaring. Het lukte de fabriek niet om de lange termijn doelstellingen te halen. Ook een suikerrietplantage wordt verkocht. Beide zaken komen in handen van JFLim Participações; een holding gericht op suikerriet, suiker en ethanol. Wat er is betaald, wordt niet gemeld in de persverklaring.

Regering helpt ethanolproducenten Brazilië om zeep

Sinds de aankoop van haar aandeel in de fabriek in 2008 worstelen producenten met de acties die regering onderneemt, om de brandstofprijzen in de hand te houden en zo tracht de inflatie onder controle te houden. Inmiddels hebben ongeveer 50 ethanol- en suikerfabrieken hun deuren gesloten en hebben sinds 2011 zo’n 70 ondernemingen faillissement aangevraagd.

Hoewel ADM de grootste Amerikaanse ethanolproducent is, is het een dreumes in Brazilië. Zo werkt de grootste suiker- en ethanolproducent van het land, Raizen, met 24 molens en heeft het een perscapaciteit van meer dan 60 miljoen ton rietsuiker per jaar.

Toch vertrekt ADM niet helemaal uit Brazilië en blijft het ook investeren. ADM is één van de grootste bedrijven in de Braziliaanse agribusiness met 3.900 medewerkers. Het bedrijf bezit vijf verwerkingslocaties voor sojabonen en één voor zonnebloemen, het heeft de grootste biodieselfabriek in Brazilië en bezit meer dan 40 liften verspreid over het land. Verder is ADM mede-eigenaar van een exportterminal en bouwt het een complex voor de productie van soja-eiwit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden