120.000 hectare minder

Europees areaal koolzaad valt flink terug

11 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het areaal winterkoolzaad in de EU-28 komt dit jaar uit op 6,32 miljoen hectare. Dat denken verschillende marktbureaus tenminste. Bijzonder is dat Frankrijk en Duitsland dit jaar meer koolzaad zaaien. Het verlies is vooral afkomstig van de nummers drie en vier.

Het areaal koolzaad bedroeg vorig jaar in de 28 Europese lidstaten 6,44 miljoen hectare. Dit jaar komt dat volgens een eerste voorjaarsprognose uit op 6,32 miljoen hectare. 120 duizend hectare minder. Dat blijkt uit cijfers opgesteld door AMI, Copa Cogeca en Cocreal. Opvallend zijn de verschillen per land.

120

duizend

hectare minder koolzaad wordt dit jaar in de EU 28 verwacht

Frankrijk en Duitsland – verreweg de landen met het grootste areaal – zien beide hun oppervlakte marginaal toenemen met 1 en 0,5 procent. De areaalreductie is vooral afkomstig van de nummer drie en vier. Polen verbouwt dit jaar 9 procent minder koolzaad. In Groot-Brittannië is dat zelfs 10 procent. Met 22 procent daalt het areaal in Denemarken het meest. Echter, daar gaat het om ongeveer 175.000 hectare. Met 21% neemt het Hongaarse areaal het meeste toe.

Moeilijke zaaiomstandigheden afgelopen herfst en uitwintering zijn de oorzaak van de Poolse reductie, denken de marktanalisten. In GB is dat vooral het feit dat telers minder happig zijn op het gewas. De prijs ligt structureel te laag en levert veel problemen op. Zo treed flink meer gewasschade op na de neonics ban en zijn ook slakken een groot issue vanwege de zeer intensieve teeltrotatie.

Volgens de Europese weersgegevens zorgt voorjaarsweer in alle lidstaten voor een goede gewasontwikkeling van de koolzaad. Dankzij het milde winterweer in vele regio’s ligt de gewasgroei voor op ander jaren. Komt de oogst dit seizoen gemiddeld uit, dan zal er iets minder koolzaad worden geoogst, zo is de verwachting nu.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden