Non-GMO in trek

Nedersoja Agrifirm levert flinke meerprijs op

13 April 2016 - Niels van der Boom

De sojapoolprijs van Agrifirm Plant weet over 2015 een fikse meerprijs neer te zetten ten opzichte van de gangbare sojaprijzen. Volgens het bedrijf is er meer interesse naar lokaal geteeld product, dat niet afkomstig is van genetisch gemodificeerde rassen.

Agrifirm Plant heeft het grootste areaal sojabonen in Nederland in haar handen. Het ging in 2015 om 170 hectare. Begin dit jaar ging het een samenwerking aan met sojadrankenproducent Alpro. Daarmee hoopt het de teelt een flinke duw in de rug te kunnen geven.

502,50

euro/ton

levert de sojapool van Agrifirm Plant op bij de maximale premie

De poolprijs voor 2015 is – inclusief de maximale kwaliteitspremie – uitgekomen op 502,50 euro per ton. Bijna alle soja is afgezet op de humane markt. Agrifirm is tevreden met dit resultaat, omdat het verschil met de wereldsojaprijs groot is. Die schommelde op de CBoT in Chicago de afgelopen 2,5 maand tussen de 288 en 300 euro per ton. Toch zijn de twee wel aan elkaar gelinkt. Vorig jaar realiseerde de pool een prijs van 514,50 euro per ton.

Grote concurrent van de sojaboon in Nederland is zomertarwe. Bij een opbrengst van 7.500 kilo/ha en een prijs van 160 euro per ton komt tarwe op 1.200 euro. De gemiddelde sojaopbrengst lag afgelopen seizoen op 2,9 ton/ha ofwel 1.478 euro per ton. Daarnaast liggen de teeltkosten enkele tientjes lager. Onderaan de streep blijft het lood om oud ijzer.

Volgens het bedrijf hebben afnemers extra interesse voor soja met een Nederlandse herkomst. Ze zijn daarom bereid een extra premie te betalen. Wel zit er veel verschil in opbrengst en kwaliteit tussen de vijftig telers. De pool betaalt dan ook uit naar gelang de kwaliteit. Voor soja die de kwaliteitseisen voor humane voeding niet haalt ligt de prijs op een ander niveau.

Om de kwaliteit en opbrengst op te kunnen schroeven werkt Agrifirm samen met Wageningen UR in Nederland en ILVO in België. Als groeiambitie is namelijk gesteld het areaal in vijf jaar tijd tot 5.000 ton te laten groeien. Dat was in 2015 500 ton. Volgens Arco Amperse van Agrifirm is daarvoor een areaal van 2.000 tot 2.500 hectare nodig. Begin dit jaar werden daarvoor afzetmogelijkheden vast te leggen in een samenwerkingsverband met het Belgische Alpro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden