Inside: Granen & Grondstof

Tarwenotering trekt zich niets aan van megaproductie

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Fikse dalingen bleven de notering van tarwe in Chicago en Parijs gisteren bespaard. Uit het meest recente Wasde-rapport van het USDA bleek gisteren dat het landbouwministerie de Amerikaanse tarwevoorraad en productie wereldwijd naar boven corrigeert. Het verbruik en de export in Amerika namen juist af.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktonvriendelijk. Zo worden de cijfers in het Wasde-rapport betiteld. Het USDA publiceerde deze op 12 april. De eindvoorraad tarwe - in de VS - voor 2015/16 wordt verhoogd met 10 miljoen bushel, tot een niveau van 976 miljoen bushel. De grootste voorraad sinds 1987. Dat is te wijten aan het feit dat minder tarwe is afgenomen.

160

miljoen

ton tarwe oogst de EU dit jaar volgens het USDA

De wereldwijde tarweproductie schat de overheidsdienst in op een recordhoogte van ruim 733 miljoen ton. Een stijging van 1 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. De Europese oogstprognose krijgt er 1,5 miljoen ton bij en komt nu uit op 160 miljoen ton. Dat is eveneens een record. De enige twee landen waar significant minder tarwe van wordt verwacht zijn Ethiopië en Pakistan. De export komt 400.000 ton hoger uit, maar de consumptie juist 700.000 ton lager. Als gevolg stijgen de eindvoorraden tot een record van 239,3 miljoen ton.

De CBoT sloot ondanks dit nieuws gisteren op een slotkoers van 166,27 dollar per ton. 1,93 dollar hoger dan een dag eerder. In Parijs kwam het tot een plusje van 1,25 euro per ton. De beurs sloot op 153 euro per ton. Handelaren hadden zich namelijk ingesteld op een nog negatievere (lees: hogere) prognose van de voorraden en prijzen.

Het Wasde-rapport bleek dus een ‘meevaller’. Over de gehele linie kan het rapport neutraal genoemd worden. Op dit moment wordt vooral nauwlettend naar het weer in de VS en Zuid-Amerika gekeken. Samen met de dollarkoers bepalen deze factoren de stemming.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden