Inside: Granen & Grondstof

Markt korrelmaïs blijft deze keer gespaard

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Wat voor tarwe gold is ook bij de notering van korrelmaïs aan de hand. Ondanks bijgestelde voorraad- en productiecijfers sloot de notering in Chicago en Parijs op dinsdag hoger. Mede omdat het USDA de Zuid-Amerikaanse cijfers met rust laat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de Amerikaanse boeren is het nieuws vanuit Argentinië en Brazilië bepalend. Want, hoe verloopt daar de opbrengst en export van korrelmaïs en sojabonen? Het USDA stelt in haar laatste Wasde-rapport de opbrengstcijfers voor Argentinië met 1 miljoen ton naar boven bij. Regen in februari en maart was misschien slecht voor de oogst en export, maar goed voor de gewasgroei. Het areaal blijft ongewijzigd, net als de cijfers voor Brazilië.

Areaal en opbrengst in Zuid-Amerika blijven grotendeels ongewijzigd

Het USDA verwacht dat het verbruik van voergranen (maïs, gerst en haver) 50 miljoen bushel lager uitkomt tijdens de eerste helft van dit marktjaar in de VS. Het maïsgebruik in ethanol stijgt naar schatting met 25 miljoen bushel. Dat heeft vooral te maken met een sterk stijgende ethanolproductie in maart. De eindvoorraad maïs komt daarmee 25 miljoen bushel hoger uit.

De wereldwijde voergranenexport neemt met 3,5 miljoen ton toe. Zo exporteer Argentinië naar verwachting 2 miljoen ton meer korrelmaïs. Voor de EU en Rusland is dat beide 300.000 ton en voor Oekraïne 200.000 ton. Het importniveau van de EU daalde met 1 miljoen ton. Dat heeft te maken met de concurrentie van tarwe.

Na een kleine terugval op de CBoT wist de notering maandag en dinsdag iets op te krabbelen. Aanvankelijk ging de slotkers van 142,61 dollar per ton naar 140,45 dollar. Gisteren werd het oude niveau weer behaald, met 142,81 dollar per ton. Daarmee is nog steeds het niveau van eind maart (146 dollar) niet gehaald. In Parijs ging 2 euro van de prijs af op maandag, om vervolgens 0,25 euro per ton hoger uit te komen dinsdag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden