Areaal richting 6 miljoen ha

Tarweoogst Oekraïne naar boven bijgesteld

18 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De tarweproductie in Oekraïne voor 2016 komt met 19.3 miljoen ton hoger uit dan eerder verwacht. Dat berekent het Franse marktbureau Agritel na een tour door het land vorige week.

De verhoging is een gevolg van het gunstige weer en de verbeterde inzaai van zomertarwe na een slechte start van het groeiseizoen. In december ging Agritel nog uit van 17.2 miljoen ton en ten hoogste 18.1 miljoen.

Russische prognose voor 2016 wijst op weinig verandering ten opzichte van jaar ervoor

Toch ligt de hogere prognose nog altijd onder de recordoogst van 2015 toen Oekraïne om en nabij de 26.5 miljoen ton produceerde. Oorzaak is de droge herfst waardoor het wintertarweareaal af nam. Een zachte winter en de gunstige weersomstandigheden in het voorjaar pakten echter weer goed voor de tarwegewassen uit.

Daardoor is meer wintertarwe goed de winter door gekomen dan verwacht, terwijl telers ook zomertarwe inzaaiden. Dat betekent dat de Franse analisten ook rekenen op een groter areaal. Dachten zij eerder nog aan 4.65 miljoen hectare; inmiddels lijkt het tarweareaal uit te komen op 5.75 miljoen hectare.

De verwachte opbrengst ligt in lijn met de verwachting in december (3.68 ton per hectare). De eerste Russische prognoses voor 2016 wijzen met 62.3 miljoen ton op weinig verandering ten opzichte van vorig jaar. Agritel verwijst daarbij naar het goede opbrengstpotentieel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden