Tarweareaal daalt licht

Canadese boer ruilt koolzaad in voor peulvruchten

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Canadese akkerbouwers zijn van plan dit voorjaar flink minder koolzaad in te zaaien. Ook het areaal tarwe zal naar verwachting licht dalen. Grote winnaar is de categorie peulvruchten. Deze markt is flink aangetrokken, waardoor graan en koolzaad worden ingeruild.

Het Canadese overheid statistiekbureau heeft dinsdag 19 april resultaten bekend gemaakt van de eerste enquête onder telers. De meeste gewassen worden pas volgende maand gezaaid, waardoor het nog vooral koffiedik kijken is. De cijfers laten weinig schokkend nieuws zien.

4

procent

daalt het areaal koolzaad naar schatting

Volgens de eerste schatting van Statistics Canada komt het areaal koolzaad dit jaar uit op 7,81 miljoen hectare (19,3 miljoen acre). Een daling van 4 procent en bijna een miljoen acre meer dan waar analisten en handelaren op hadden geanticipeerd. Dat moet de prijzen van het oliehoudende zaad ondersteunen. Meer dan anders gaat het weer de stemming en dus de prijs dicteren. Een misoogst door slecht weer kan volgens handelaren niet langer worden opgevangen, waardoor het prijsniveau aan fluctuaties onderhevig is. Het termijncontract voor november van ICE Canada steeg na bekendmaking van het nieuws met 1 procent.

Volgens de schatting daalt het totale tarweareaal met 1 procent, tot 9,61 miljoen hectare. Iets meer dan werd gedacht. Grootste verliezer in areaal is zomertarwe, met 6 procent, en grootste winnaar is durumtarwe, met 5 procent. Canada is de op een na grootste tarwe exporteur ter wereld en grootste exporteur van koolzaad.

Grote winnaar onder de akkerbouwgewassen zijn de peulvruchten. Niet omdat het het internationale jaar van de peulvrucht is maar door de goede marktvooruitzichten. India – de grootste importeur van eetbare oliën en peulvruchten – importeert meer en zorgt voor een prijsstijging. Zomertarwe en koolzaad worden daarom ingeruild door Canadese boeren. Verwacht wordt een areaal van ruim 2 miljoen hectare linze en 1,74 miljoen hectare erwten. Dat is een record.

Voor het areaal sojabonen verwacht het statistiekbureau een daling van 1,9 procent, voor korrelmaïs een stijging van 6,2 procent en voor gerst een stijging van 3,8 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden