Wetenschap tast in duister

Zuid-Amerikaanse schimmel vernietigt tarwe in Azië

29 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Tarwevelden in Bangladesh worden medio april flink geteisterd door schimmelziekte Magnaporthe oryzae. Inmiddels is al ruim 15.000 hectare verloren gegaan. De alarmbellen rinkelen bij onderzoekers, want de schimmel was oorspronkelijk alleen in Zuid-Amerika bekend.

In 2009 ging een groot gedeelte van de Braziliaanse oogst door de schimmel verloren

Dit meldt Scientific American. Dat de schimmel nu naar Azië is overgewaaid, baart de onderzoekers zorgen. 'Het is een explosieve, vernietigende ziekte', laat Barbara Valent, onderzoeker aan de Kasas State University, weten. 'Het is essentieel dat hij in Bangladesh onder controle wordt gehouden.' In 2012 publiceerde Wageningen UR een onderzoek onder plant pathologen welke schimmel zij wetenschappelijk en economisch het meest belangrijk vinden. Daarin stond Magnaporthe oryzae bovenaan de lijst.

‘Het is zeer belangrijk om te weten wat de oorzaak van de ziekte is’, aldus Sophien Kamoun, onderzoekster aan de  Sainsbury Laboratory in Groot-Brittannië. Inmiddels is een website geopend, waarop onderzoekers over de hele wereld hun gegevens en bevindingen kunnen plaatsen. In 2009 trof de ziekte de Braziliaanse tarwe en in dat jaar is maar liefst tweederde van de oogst verloren gegaan. In 2011 was het Amerikaanse Kentucky aan de beurt, maar door strikte maatregelen kon destijds verdere verspreiding in andere delen van de VS worden voorkomen.

Uit de onderzoeksuitkomsten, die destijds in Zuid-Amerika zijn gedaan, blijkt dat de schimmel vooral goed gedijd in vochtige en warme gebieden. Vergelijkbaar zijn de klimatologische omstandigheden in Bangladesh en volgens planologen kan dat de reden zijn dat de ziekte ook in Azië snel om zich heen grijpt. Hoe de ziekte uiteindelijk in Bangladesh terecht is gekomen, is onder de onderzoekers nog niet bekend. Volgens de Engelse onderzoeker Nick Talbot bestaat de kans dat een besmette tarwekiem uit Zuid-Amerika in Bangladesh is binnengedrongen.

In het getroffen Bangladesh is tarwe, na de rijstteelt, het belangrijkste graangewas en jaarlijks wordt zo’n 135 miljoen ton tarwe geoogst. Om de ziekte te bestrijden roepen de lokale autoriteiten van Bangladesh de graanboeren op om absoluut niet te zaaien met zaad wat afkomstig is van mogelijk besmette percelen en ondertussen hoopt de overheid dat het onderzoekers lukt om op korte termijn resistent zaad te ontwikkelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Zeeuw 29 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10869489/Zuid-Amerikaanse-schimmel-vernietigt-tarwe-in-Azië-]Zuid-Amerikaanse schimmel vernietigt tarwe in Azië[/url]
In eerste instantie erg betreurend voor degene die dit overkomt.
Maar aan de tarwe prijs is nog niet veel te merken. Er is dus nog voldoende.
Nog een zeeuw 1 Mei 2016
De tarwe opbrengst mag in Nederland ook wel beduidend naar beneden worden bijgesteld. Zo ziek en structuur is in jaren niet voorgekomen.
james 3 Mei 2016
en bladluisschade
Olak 10 Mei 2016
Is er meer bekend hierover?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden