Drukt suikerconsumptie

Ethanol geeft stijgende noteringen suiker geen zetje

29 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Suiker maakt op de internationale markten een gestage toename in prijs door. De stijgende suikernoteringen krijgen echter geen steuntje in de rug van de ethanolproductie uit suiker. De huidige lage olieprijzen maken het produceren ethanol niet aantrekkelijk.

Dit maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op uit de vergadering van het suikercomité van de Europese Unie. De wereldsuikerconsumptie gaat de komende jaren met 1,5 procent stijgen en dat is een half procent minder dan eerder gedacht. Dit heeft alles te maken met de verslechterde concurrentiepositie van ethanol, de tegenvallende economische groei en ook de discussie over obesitas, constateert het comité.

1,5

procent

stijgt wereldconsumptie aan suiker komende jaren

Zo wordt in Brazilië een record rietsuikeroogst verwacht, maar blijft de ethanolproductie uit suikerriet dit jaar gelijk met ongeveer 30 miljard liter. Dit heeft als gevolg dat de suikerproductie in Brazilië volgens de prognoses met 4 miljoen ton stijgt tot 37 miljoen ton. Ongeveer 90 procent van de auto's in Brazilië zijn zogeheten flexifuel auto's, waarbij het ethanol bijmengpercentage mag variëren van 19 tot 27 procent. 

De ethanol heeft vooralsnog echter geen effect op de positieve flow op de mondiale suikermarkt, waarbij de wereld suikerproductie volgens alle schattingen van de marktbureaus dit jaar lager uitvalt dan de consumptie. Zo vallen in India en Thailand bijvoorbeeld de suikeroogsten lager uit door de gevolgen van het weerfenomeen El Niño. De suikeroogst in Rusland lijkt licht hoger uit te vallen, terwijl deze van China juist weer daalt. 

In de Europese Unie komt de suikervoorraad volgens de informatie uit de lidstaten uit op 10,375 miljoen ton op 31 januari 2016. Dat is 4 procent lager dan op dezelfde datum in 2015, oftewel een daling van 400.000 ton. De Europese Commissie is van plan aanvullende maatregelen te nemen om een potentiëel te kort aan suiker te voorkomen, maar de lidstaten zijn daar volgens RVO nog niet happig op. 

De verkoopprijzen aan de voedingsmiddelenindustrie zijn in februari namelijk licht gedaald, wat een indicatie kan zijn voor een iets dalende vraag. De discussie of wel of niet aanvullende maatregelen in de EU noodzakelijk zijn, wordt daarom volgens RVO op de vergadering de komende maand voorgezet.

Foto: Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden