Inside: Granen & Grondstof

Prognoses vormen donkere wolk boven tarwemarkt

3 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rond 15.30 uur CET noteert het meicontract tarwe aan de Matif 152,75 euro per ton en dat betekent een stijging van 1,16 procent. De andere contracten kleuren rood. Het valt niet mee de prijs op niveau te houden. Factoren die de prijs drukken zijn onder meer de laatste prognoses.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo verhoogde Mars, het gewasmonitoringsproject van de EU, haar verwachting voor de komende tarweoogst en  berekende ook het International Grains Council (IGC) de wereldtarweproductie met 4 miljoen tot 717 miljoen ton. Gunstig weer verbeteren de vooruitzichten van tarwe in de EU en in Rusland.

In Rusland loopt de tarwemarkt echter op door lage voorraden, maar ook doordat de roebel in de lift zit. Afgelopen week ging het om een stijging van 6 dollar per ton. Dat maakt Russische tarwe minder aantrekkelijk dan die van buurland Oekraïne, maar ook van landen uit de Europese Unie waaronder Frankrijk. Dinsdag werd bekend dat de Roemenië tegen een recordoogst aankijkt.

Dollar gezakt naar laagste punt in 18 maanden

In de Verenigde Staten wil het ook niet zo vlotten. Met gunstige groeiomstandigheden, een ruim aanbod en een iets lagere uitvallende export houden de prijzen geen stand.

Overigens nemen Japan, Nigeria en China de meeste tarwe af. De dollar is in de nacht gezakt naar het laagste punt in 18 maanden. Dat zou effect kunnen hebben op de grondstoffenmarkten.

Onder invloed van grote oogsten zakten maandag de tarwefutures; het meicontract sloot op 477 dollar per bushel oftewel 153,03 euro per ton. Het is de tweede verlaging op rij. Dinsdag zette de negatieve koersontwikkeling door. Rond 17 uur CET noteert het meicontract 463,75 dollar per bushel.

Op de Europese markt weet het meicontract rond 17 uur CET nog groen te houden: De Matif noteert dan 152 euro per ton en dat betekent een stijging van een euro. De andere contracten kleuren echter rood.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden