Inside: Granen & Grondstof

Europese granen competitief op internationale toneel

17 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De tarwemarkt lijkt aan de beterende hand te zijn. Werd in de eerste week van mei aan de Matif nog maar net boven de 150 euro per ton genoteerd, aan het eind van week 2 is de stand gestegen tot boven de 160 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op Tweede Pinksterdag wordt dat vast gehouden en ook dinsdag kleurt het bord van septembercontract nog steeds groen. In Chicago was het patroon iets anders, maar sinds donderdag zit de prijs hier ook duidelijk in de lift. De koers gaat met sprongen omhoog. Van 147,83 euro per ton naar 150 euro op vrijdag en 154,19 euro op maandag.

Dinsdag om 17 uur CET is de actuele stand van het julicontract 483,25 cent per bushel. Er is wel druk van grote wereldwijde voorraden en verbeterde gewascondities in de VS, maar blijkbaar zit er voldoende positiviteit in de markt, want de koers is in ruim drie weken niet meer zo hoog geweest. Of het moet de storm zijn die voor deze week in Texas is voorspelt.

3,7

procent

lagere Duitse tarweoogst

Europese granen zijn nog steeds erg competitief op het internationale toneel. De prijsniveaus van granen rondom Zwarte Zee blijven vast en daarmee te duur.

Daardoor lukt het Europese exporteurs de uitvoer goed op te voeren. Exporteurs profiteren van de vraag van Marokko dat te maken had met extreme droogte. De weersomstandigheden voor Europa blijven gunstig alhoewel de koude ochtendtemperaturen de gewasgroei ietwat vertraagt.

De Duitse tarweoogst valt 3,7 procent lager uit dan vorig jaar, zo is de laatste voorspelling. Boeren hebben minder tarwe gezaaid en meer koolzaad dan eerder gedacht. Daarmee komt de oogstverwachting uit op 25.57 miljoen ton. Duitsland is de grootste tarweproducent in Europa na Frankrijk.

In Rusland drijft de sterkere roebel de tarweprijzen naar het hoogste punt in vijf maanden. In de klim heeft ook de lagere oogstverwachting een rol. Tarwe voor de havens aan de Zwarte Zee kostte vorige week 193,50 euro per ton. De hoogste prijs sinds begin december.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden