Inside: Granen & grondstof

Notering korrelmaïs heeft de wind er weer onder

18 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

In week 19 – de tweede meiweek – heeft de notering van korrelmaïs 'slowly but steady' stapjes naar boven kunnen maken, na omschakeling van het contract in Chicago. Ook de Matif leefde iets op echter, begin deze week vlakte het koersverloop weer af.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na maanden van negativisme beginnen boeren en beurshandelaren in de VS zich voorzichtig rijk(er) te rekenen. Daaraan ligt vooral de meeste recente Wasde-data ten grondslag. In de meirapportage valt te lezen dat het overheidsorgaan de Zuid Amerikaanse maïsoogst 4 procent lager inschat, wat neerkomt op een verlies van 157 miljoen bushel. Dat is goed nieuws voor de Noord Amerikaanse export.

De huidige exportcijfers onderschrijven de verwachtte groei in het exportniveau

De huidige uitvoercijfers ondersteunen het sentiment dat momenteel leeft in de States. De laatste schatting van het USDA verwacht dat in dit handelsjaar 1,72 miljard bushel maïs zal worden uitgevoerd. Een stijging van 75 miljoen bushel ten opzichte van vorige maand. Voor seizoen 2016-17 wordt een nog grotere export van 1,9 miljard bushel verwacht. De huidige cijfers onderschrijven deze groei en dat helpt de notering in Chicago in het zadel.

Ook kan de maïsnotering op de CBoT iets meepakken van het heersende positivisme bij de sojabonen. Een laatste feit is dat de uitzaai van korrelmaïs in de VS iets vertraging begint op te lopen. Volgens het meest recente Crop Progress Report is driekwart van alle maïs gezaaid, tegenover gemiddeld 70 procent over de voorgaande jaren. Het verschil per staat is echter groot. Grote maïsstaten als Ohio, Nebraska en Michigan hebben juist met veel regen en koel weer te maken, wat vertraging oplevert. In de noordelijke staten is vorstschade een issue.

De Matif lift wellicht wat mee op het Amerikaanse succes. Of, misschien ook wel omdat het buiten Nederland lang niet overal warm voorjaarsweer is. Begin mei raakte de koers in Parijs in het slop, om daar vorige week een einde aan te maken. Gestaag ging de prijs van een ton korrelmaïs van 160,50 naar 165,75 euro. Die prijs werd ook dinsdag 17 mei genoteerd.

In Chicago verloopt het prijspeil iets grilliger, mede door omschakeling van het mei- naar het julicontract. Week 19 startte met een slotkoers van 144,78 dollar per ton, om door te stijgen naar ruim 150 dollar per ton. Met ruim 156 dollar wist de notering er deze week nog een schepje bovenop te doen. Blijft de dollarkoers gunstig, de export in de benen en oogst Zuid Amerika minder, dan geeft dat een stevig fundament voor een hoger prijsniveau.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden