Lichte vorstschade

Opbrengst suikerbieten EU fractie lager dan vorig jaar

26 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Met een voorspelde 73.39 ton bieten per hectare komt de suikerbietenopbrengst in de Europese Unie net een fractie lager uit dan vorig jaar. Dat staat in het MARS Crop Monitoring Bulletin van mei 2016.

Het verschil in opbrengst met de schatting van vorig jaar in deze periode bedraagt 0.1 procent. Toch ligt het nog altijd 2.2 procent boven het vijfjarig gemiddelde dat zit op 71.79 ton per hectare. De zaaicondities waren dit seizoen over het algemeen redelijk in Midden- en Oost-Europa. Door de gunstige temperaturen en neerslag is de inzaai binnen een normaal tijdsbestek afgerond, met hier en daar een kleine vertraging.

2,2

procent

boven vijfjarig gemiddelde

In de belangrijkste teeltregio’s van Duitsland en Polen verliep de voortgang van het zaaien normaal tot zelfs wat voor vergeleken met gemiddeld.

Echter in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Benelux bemoeilijkte het natte weer eind maart en begin april de voortgang van het zaaien. Ook Hongarije en Roemenie hadden te maken met een te natte ondergrond waardoor het zaaien werd belemmerd.

Italië en Turkije deden tijdens de inzaai hun voordeel met droge omstandigheden, maar nu wordt in sommige regio’s de kieming juist geremd als gevolg van het lage bodemvochtgehalte. De Baltische landen, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland konden een tijdige start maken met zaaien.

Eind april trof een koudegolf een groot gebied van het Verenigd Koninkrijk, het noorden van Frankrijk, Duitsland en Midden-Europa naar Polen en de Baltische Staten. Echter doordat de minimum temperatuur niet onder de 3 graden zakte en de ontwikkeling van suikerbieten nog in een vroeg stadium zat, is er meestal alleen lichte vorstschade en sprake van enige groeivertraging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden