Agrifirm Plant tevreden

Biologische granenpool gedijt goed in gunstige markt

3 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Biologische telers krijgen in de pool van Agrifirm Plant over oogst 2015 meer uitbetaald voor hun granen dan het jaar ervoor. De prijzen voor baktarwe, haver en spelt zijn het afgelopen seizoen gestegen, constateert het coöperatieve bedrijf tevreden.

Agrifirm Plant betaalt telers in de biologische graanpool 270,30 euro per ton voor EKO & Demeter haver. De basisprijs van EKO-baktarwe bedraagt 335,10 euro per ton. Hier komt nog een ledenvoordeel van 2 euro per ton bij op. De prijs van 270,30 euro per ton haver ligt 30 euro hoger dan vorig jaar. Zo vaart de biologische markt een andere koers dan de gangbare granen, die afgelopen seizoen juist in prijs daalden. 

75

procent

van de biologische granenproductie in Nederland zit in pool

Marijn van Dongen, accountmanager biologische akkerbouw, geeft in de verklaring aan: ‘Agrifirm Plant ziet bij haar partners in de keten toenemende mogelijkheden voor groei van de biologische markt. Dit zien we bij granen, maar ook bij andere gewassen.’ De biologische graanpool van Agrifirm Plant beslaat circa 75 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland, voornamelijk baktarwe.

De oorzaken van de gunstige biologische markt zijn een stijgende vraag en tegenvallende graanoogsten in onder meer Scandinavië, zo licht Agrifirm Plant toe. Met toeslagen op de kwaliteit, die konden oplopen tot 47 euro per ton, kon de hoogste kwaliteit baktarwe van oogst 2015 volgens het bedrijf een prijs opbrengen van 382,10 euro per ton. Ondanks de lagere eiwitgehaltes kon een groot gedeelte toch worden afgezet als baktarwe, meldt Agrifirm Plant.

Voor EKO spelt bestaalt Agrifirm Plant een poolprijs uit van 500,60 euro per ton. Dit is ver boven de gemiddelde uitbetaalprijs van de laatste tien jaar, meldt het bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen & Grondstof

Prijs is de bottleneck voor Nederlandse baktarwe

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden