Inside: Granen & Grondstof

Korrelmaïs mee in positieve vibe op granenmarkt

8 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat het USDA driekwart van de Amerikaanse korrelmaïs als goed of excellent betitelt in haar laatste rapport heeft dat weinig effect op de termijnmarkt. Na een kleine dip gaat het verder omhoog. Ook in Parijs wordt deze week fiks hoger genoteerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de prijsstijging is wel een onderbouwing te maken. Het positiefste jongetje van de klas – sojabonen – is al weken aan een opmars bezig. Korrelmaïs lift mee op dit succes. Wat de Amerikaanse handel het meeste bezig houdt is de oogst in Argentinië en Brazilië. Vooral in het eerstgenoemde land blijft overmatige regenval de oogst parten spelen. Na een dip aan de start van vorige week noteert de CBoT alsmaar hoger.

Het is bijna een jaar geleden dat de CBoT zo hoog noteerde

Gisteren werd een nieuwe slotnotering van 168,40 dollar per ton bereikt. Het is bijna een jaar geleden dat in Chicago zo’n prijs werd genoteerd voor korrelmaïs. Toen werd het hoogtepunt, met 170,66 dollar per ton, in week 29 bereikt. Ondanks droogte in de Midwest groeit de nieuwe oogst goed. Argentinië, dat nu nog door regen wordt getroffen, lijkt ook beter weer te krijgen in de komende periode. In Brazilië is het – na fikse regenval – nu juist droogte wat het nieuws domineert. Dit domineert het weer, wat een negatieve impact heeft op de maïsoogst. Het weer in de VS, Argentinië en Brazilië tezamen zorgt voor een ‘bullish outlook’ ofwel, een markt met korte en hevige prijspieken.

In Parijs reageerde de Matif notering van tarwe afgelopen week op de overstromingen in Frankrijk. Voor maïs verloopt de prijsstijging iets geleidelijker. Die zit al langer in de lift, als is het minimaal. Deze week lijkt de beurs echter gevoeliger voor weersinvloeden. Werd aan het eind van week 22 nog 175,25 euro per ton genoteerd, een euro minder dan de dag ervoor, in week 23 ging het wederom omhoog. Maandag ging het naar 178 euro en dinsdag kwam zelfs een slotkoers van 184 euro per ton op de borden. Dat kwam voor het laatst begin augustus 2015 voor.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden