Inside: Granen & Grondstof

Droogte in Midwest zet sojanotering in de lift

20 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Even leek het erop dat de CBoT sojanotering in week 24 vijf dagen achtereenvolgend naar beneden moest kijken. Vrijdag wist de koers zich echter te herstellen en sloot de beurs uiteindelijk op 424,76 dollar per ton. Halverwege juni wordt de markt vooral bepaald door het weer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Midwest met staten als Oklahoma en Kansas kunnen de temperaturen deze week oplopen tot 115 °Fahrenheit (ruim 45 °Celcius). Ook in het noordoosten van Amerika in de staten Iowa en Illinois is flinke hitte voorspelt. In deze staten is de afgelopen twee weken sowieso al bijna geen regen gevallen en daardoor houden beleggers er sterk rekening mee dat de productie weleens kan gaan teruglopen. Zeker omdat de lange termijn voorspellingen voor de maanden juli een augustus ook uitgaan van warme en droge zomermaanden.

In de juni editie van het Wasde-rapport heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de eindvoorraad van het seizoen 2016/17 naar beneden toe bijgesteld tot 4.200 miljoen bushel. Door de tegenvallende oogst in Zuid-Amerika is de vraag naar Amerikaanse soja extra aangewakkerd en dit geeft een positief effect op het Amerikaanse exportcijfer.

Door de aantrekkende vraag, in combinatie met de droge weersomstandigheden in de Midwest, kan de sojanotering op de CBoT zich opmaken voor verdere prijsstijgingen deze week. Eind juni wordt echter toch wat regen verwacht, waardoor de stemming op termijnmarkten overwegend onzeker blijft. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden