Exacte impact giswerk

Hoge ziektedruk Franse granen laat zijn sporen na

4 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is lastig om uitspraken te doen over het opbrengstniveau van tarwe, gerst en koolzaad in Frankrijk. De oogst is in veel regio’s pas net van start gegaan. Dat veel gewassen last hebben van ziektes – en dat dit ook opbrengst kost – lijkt als een paal boven water te staan. Voor de kwaliteit wordt gevreesd.

Een lagere kwaliteit betekent dat de handel met sommige landen in het gedrang kan komen. Bijvoorbeeld Egypte, een grootverbruiker van Franse tarwe. Het land tolereert echter niet of nauwelijks  dat de kwaliteit minder dan perfect is. Zowel voor de boer als de exporteur slecht nieuws.

Een milde winter en nat voorjaar zorgde voor een hoge ziektedruk

Een zeer milde winter, met weinig vorst, en een nat voorjaar hebben een ideale broedplaats voor graanziektes gecreëerd. Veel regenval en een hoge ziektedruk hebben ongetwijfeld effect op de aarvulling gehad, maar het is nog te vroeg hier conclusies over te trekken.

De meest voorkomende ziektes in Franse gerst en tarwe zijn dit jaar septoria, roest en bladvlekkenziekte. Ook gerstevergelingsvirus komt in zowel gerst als tarwe voor. Een gebrek aan voldoende strenge vorst afgelopen winter heeft ervoor gezorgd dat vooral het gerstevergelingsvirus vrij spel had. Een goede zaaizaadbehandeling heeft wel geholpen, maar latere bespuitingen met vloeibare meststoffen niet of nauwelijks. De kwaliteit lijdt hier niet onder, de opbrengst wel.

Een hoge ziektedruk bestaande uit gele en bruine roest, septoria en tarwehalmdoder sloeg toe tijdens de bloeiperiode, die zeer nat verliep. De fotosynthese van de plant is hierdoor nadelig beïnvloedt, wat onherroepelijk tot een lagere opbrengst en kwaliteit leidt. Enig voordeel is dat de stikstofopname van de plant dit seizoen niet beïnvloedt is omdat er voldoende vocht aanwezig was.

Ook de koolzaadgewassen zijn door het weer getroffen. Onder andere alternaria wordt gevonden. De koolzaadgewassen rijpen vervroegd af, waardoor het duizendkorrelgewicht zeer laag ligt. Volgens eerste berichten ligt de opbrengst – in het Loire gebied – hierdoor twintig procent lager. Volgens een woordvoerder van coöperatie Lorraine Lorca hebben niet alle akkerbouwers in de bloeiperiode een fungicide gespoten, als gevolg van cashflow problemen. Die beslissing komt ze nu duur te staan.

In het zuidwesten van Frankrijk is inmiddels de helft van alle granen geoogst. Bijvoorbeeld in het gebied rond Toulouse. Gunstige weersomstandigheden hebben daarvoor gezorgd. De opbrengsten liggen iets boven het niveau van vorig jaar. In de noordelijke regio’s is met de start van juli de eerste wintergerst gecombined. Naar verwachting komt het dorsen pas deze week echt goed op gang. Ten noorden van Parijs zorgt regen ervoor dat boeren niet aan de slag kunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden