200.000 hectare getroffen

Noodweer vernietigend voor Duitse granen

6 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Per saldo hebben de oosterburen de schade nog redelijk kunnen beperken. Toch gaat de graanoogst voor sommige akkerbouwers in Duitsland waarschijnlijk flink tegenvallen, gezien de extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken. Ook de lage prijzen zijn een tegenvaller.

Het Duitse graanareaal telt dit jaar 6,4 miljoen hectare. Dit is circa 100.000 hectare minder dan vorig jaar. Uit een enquête onder Duitse akkerbouwer - gehouden door het DBV (Deutscher Bauernverband) blijkt dat de graanoogst dit jaar naar verwachting ergens tussen de 47 en de 48 miljoen ton uit gaat komen. Dit is iets minder dan de graanoogst van 2015, toen de teller 48,9 miljoen ton aantikte. Toch hebben de weersextremen niet kunnen verhinderen dat de graanoogst nog altijd iets boven het vijfjarig gemiddelde van 47,2 miljoen ton gaat uitkomen.

200.000 hectare akkerbouw heeft schade geleden

De regen en hagelbuien die de afgelopen weken over Nederland raasden laten ook in Duitsland hun sporen na. Momenteel is bijna 200.000 hectare akkerbouw in Duitsland door het wateroverlast aangetast. Dit is bijna drie keer zoveel dan doorgaans het geval is. Daarbij staat ook de financiële positie van de Duitse akkerbouwers er niet al te rooskleurig voor, omdat de lage graanprijzen drukken op de opbrengsten. Sowieso zijn de graanprijzen de afgelopen maand flink teruggevallen en ook begin juli staat de Europese tarwekoers, die genoteerd wordt op de Matif,  onder druk. Zo liggen de opbrengsten gemiddeld 20 euro onder de prijs van vorig jaar.

Wat opvalt is dat de omstandigheden per windstreek in Duitsland nogal verschillen. Het westen is geteisterd door flinke regenval. Daardoor is de ziektedruk flink toegenomen. In het oosten van Duitsland heeft een droog voorjaar nogal wat gewasschade aangericht. Dit was voor de akkerbouwers in die regio dan ook een flinke tegenvaller. Zo zijn de opbrengsten van wintertarwe en wintergerst tot circa 25 procent geslonken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 6 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870572/Noodweer-vernietigend-voor-Duitse-graanvelden]Noodweer vernietigend voor Duitse graanvelden[/url]
toch raar, zoveel schade, en toch zakken op de aardappel en graanmarkt de prijzen, wat is hier aan de hand?
bas 6 Juli 2016
Is toch niet zo raar Schoenmakers1,De prijs van landbouwproducten is al lang niet meer afhankelijk van vraag en aanbod. Speculanten en handelaren kopen en verkopen bij winst.Dit zie je bij zuivel granen suiker en ook bij consumptieaardappelen en is zeer lucratief.
Christian Kok 6 Juli 2016
Als de boeren zich nu eens goed gingen afvragen over het hoe en waarom van dit noodweer wat puur tot stand komt door weermodificatie doordat er wereldwijd geo-engineering wordt toegepast..dit om het zonlicht te dimmen..Maar in feite is men bezig om oogsten massaal te laten mislukken en door deze chemtrials..wat toch duidelijk geen contrails zijn. Want is men dan vergeten hoe het weer er in de zestiger jaren uitzag? Nee..kijk dan maar eens op www.geoengineeringwatch.org of www.juanmatus.com of www.vitalifeiten.nl/maarten horst Vandaag was het ook weer raak..tenminste als je hoofd niet zat vast gelast op je romp..want ja dan zie je dit niet..Veel mensen zijn o zo druk met van alles en nog wat, en hebben geen tijd om de lucht goed te observeren..Geen wonder ook dat men zich allerlei domme vragen stelt, terwijl men ook de moeite kan nemen deze sites aandachtig door te nemen !! Of stuur mij even een mail en je krijgt een digitaal verhaal over geo-engineering te lezen.
Christian Kok 6 Juli 2016
Waar blijft mijn verhaal mbt geo-engineering waarom is dit niet geplaatst..
www.geoenginneringwatch.org / www.juanmatus.com
Agri 7 Juli 2016
Jazeker en het heeft ook met de moord op Kennedy te maken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Marktupdate Granen

Het weer krijgt weinig vat op de Europese tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden