Na uitbreiding fabriek

Expansie Holland Malt biedt brouwgerst kans

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Telers van brouwgerst voor Agrifirm Plant krijgen wellicht met een positieve impuls te maken. Mouterij Holland Malt gaat de productiecapaciteit van haar fabriek in de Groningse Eemshaven namelijk verdubbelen. Daarvoor is ook fors meer grondstof nodig. Biedt dat perspectieven voor brouwgersttelers?

Holland Malt start volgende week – 18 juli – al met de uitbreiding van haar fabriek in Groningen. Wanneer het bouwproces is afgerond, naar verwachting begin 2018, dan is de capaciteit verdubbeld van 140.000 ton naar 280.000 ton mout per jaar. Samen met de locatie van Holland Malt in Lieshout heeft het bedrijf daarmee een totale capaciteit van 405.000 ton mout per jaar. In Groningen wordt vooral mout voor de pilsproductie gemaakt.

495

duizend ton

brouwgerst heeft Holland Malt straks nodig voor de moutproductie

Volgens een woordvoerster van het bedrijf zal ook de benodigde hoeveelheid brouwgerst fors toenemen. Wanneer de uitbreiding gereed is, is in Total 495.000 ton brouwgerst op jaarbasis vereist. Het overgrote deel voert het bedrijf vanuit Europa aan. In Nederland werkt het daarvoor exclusief met Agrifirm samen. Dat heeft volgens de mouterij als reden omdat de leverancier altijd een goede kwaliteit garandeert.

Holland Malt wil graag uitgroeien tot de grootste mouterijlocatie in Europa. Naar verwachting stijgt de bierconsumptie tot 2025 met 15 procent. Afnemers genoeg dus. Door te toename van speciaal- en craftbier (niche producten) consumptie is ook meer brouwgerst vereist. 50 procent van de moutproductie blijft in Europa. De rest gaat naar Azië, Afrika en Latijns Amerika. Omdat Eemshaven een diepzeehaven is kan gemakkelijk op grote schaal brouwgerst worden aangevoerd en mout afgevoerd. Bijna alle gerst wordt via het water aangevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden