HL-gewicht te laag

CZAV-telers dorsen minder wintergerst van een hectare

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Gemiddeld genomen komt de opbrengst van wintergerst zo’n twintig procent lager uit, bij CZAV klanten,  dan in de voorgaande jaren het geval was. Dat schrijft de coöperatie op haar website. Het vochtgehalte was dik in orde maar een laag hectolitergewicht nekt de opbrengst.

CZAV wijt de lage hectareopbrengst aan het gebrek aan zonlicht tijdens de afrijping. Dit werkte nadelig voor het hectolitergewicht, waardoor de uiteindelijke opbrengst ongeveer twintig procent lager uitkomt ten opzichte van het gemiddelde.

20

procent

komt de wintergerst opbrengst lager uit

In ruim een week tijd is alle wintergerst in het werkgebied van CZAV opgeruimd. De vochtgehaltes waren over het algemeen wel goed, als gevolg van gunstige oogstomstandigheden. Gemiddeld werd de gerst met 14,3 procent vocht binnengebracht. Ruim onder de norm van 15 procent.

Volgens het bedrijf werkt het lage hectolitergewicht ook als groot nadeel bij de afzet van de gerst. Echter, ook in andere Europese landen heeft de gerst met gelijksoortige problemen te maken. Gezien de vlotte ontwikkeling dit voorjaar is het resultaat teleurstellend. Voor een positief saldo moet een goede opbrengst worden behaald. In de afgelopen jaren waren hectareopbrengsten van 10 tot 12 ton niet ongewoon.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden