HL-gewicht te laag

CZAV-telers dorsen minder wintergerst van een hectare

15 Juli 2016

Gemiddeld genomen komt de opbrengst van wintergerst zo’n twintig procent lager uit, bij CZAV klanten,  dan in de voorgaande jaren het geval was. Dat schrijft de coöperatie op haar website. Het vochtgehalte was dik in orde maar een laag hectolitergewicht nekt de opbrengst.

CZAV wijt de lage hectareopbrengst aan het gebrek aan zonlicht tijdens de afrijping. Dit werkte nadelig voor het hectolitergewicht, waardoor de uiteindelijke opbrengst ongeveer twintig procent lager uitkomt ten opzichte van het gemiddelde.

20

procent

komt de wintergerst opbrengst lager uit

In ruim een week tijd is alle wintergerst in het werkgebied van CZAV opgeruimd. De vochtgehaltes waren over het algemeen wel goed, als gevolg van gunstige oogstomstandigheden. Gemiddeld werd de gerst met 14,3 procent vocht binnengebracht. Ruim onder de norm van 15 procent.

Volgens het bedrijf werkt het lage hectolitergewicht ook als groot nadeel bij de afzet van de gerst. Echter, ook in andere Europese landen heeft de gerst met gelijksoortige problemen te maken. Gezien de vlotte ontwikkeling dit voorjaar is het resultaat teleurstellend. Voor een positief saldo moet een goede opbrengst worden behaald. In de afgelopen jaren waren hectareopbrengsten van 10 tot 12 ton niet ongewoon.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

Nieuws CZAV

CZAV boekt solide resultaat in turbulente markt

De nieuwe Rassenlijst wintertarwe

Aangeboden door Limagrain

De nieuwe Rassenlijst wintertarwe

Voorschotprijs granen van CZAV hoogste in 9 jaar

Nieuws Granen

Voorschotprijs granen van CZAV hoogste in 9 jaar

Vroege tarwe valt niet tegen, net als de prijs

Inside Granen

Vroege tarwe valt niet tegen, net als de prijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief