Inside: Granen & Grondstof

Franse graansector in beweging Matif onberoerd

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

In Noordwest-Europa blijft nieuws uit Frankrijk de tarwemarkt domineren. Nieuwsberichten met een alsmaar verslechterende opbrengstprognose volgen elkaar in rap tempo op. Daarmee lijkt de grootste granenproducent van Europa het zwaarst getroffen. Hogere opbrengsten elders op het continent nivelleren het prijsopdrijvend effect.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Chicago, op de CBoT, hebben ze van het nieuws uit Europa gehoord. Maar, de Amerikanen hebben zelf een topoogst weg te werken, waardoor de tarwekoers niet wordt beïnvloed. De notering gaat maar één kant op en dat is naar beneden. Na een tijdelijk hoogtepunt aan de start van week 30 – van 157,63 dollar per ton – ging het afgelopen week wederom omlaag. Ook op de start van augustus levert de notering wederom in. Hij sloot op 149,18 dollar per ton.

167

euro/ton

was de slotkoers in Parijs

Na een forse run op het septembercontract aan het einde van week 29 ging het in week 30 alleen maar naar beneden. Van het hoogtepunt (174 euro per ton) bleef uiteindelijk 166 euro staan, nadat de koers eerder nog verder wegzakte. Maandag 1 augustus kon echter een euro winst worden gemaakt.

Brede cijfers over de lopende oogst van tarwe in de Europese Unie, Rusland en Oekraïne tonen het hele plaatje. In haar eind-juli prognose noemt het IGC (International Grains Council) een totale EU tarweoogst van 149 miljoen ton. Vorig jaar was dat net geen 160 miljoen ton. Het verwachtte verbruik in de EU blijft nagenoeg gelijk.

Het verschil wordt in Rusland en Oekraïne gemaakt. Voor eerstgenoemde voorspelt IGC een totaal volume van 67,5 miljoen ton tarwe, tegenover 61 miljoen ton vorig jaar. Voor de Oekraïne is dat 25 miljoen ton tegenover 27,3 miljoen ton vorig jaar. Ook de VS gaat fors omhoog. Van 55,8 naar 61,5 miljoen ton. De wereldwijde graanoogst stijgt dan ook naar verwachting van 2 naar 2,046 miljard ton.

Naar verwachting zal vooral de prijs van bak- en voertarwe verder uit elkaar groeien. Veel Franse tarwe’s halen de normen niet en moeten noodgedwongen als voer worden afgezet. Dat is zowel voor de boer als de handel desastreus, maar Rusland, Oekraïne en de VS spinnen hier garen bij. De Franse overheid rekent nog met een volume van 30 miljoen ton tarwe maar marktbureau ODA spreekt al over 28,2 miljoen ton, volgens eigen onderzoek onder 1.200 telers. In de zwaarst getroffen gebieden halveert de opbrengst per hectare. Hierdoor loopt de handel in seizoen 2016-17 naar schatting drie miljard euro mis.

Voor de Nederlandse situatie, waar de tarweoogst schoorvoetend op gang komt gezien het weer, veranderd er weinig. Het Europese nieuws kan de prijs niet prikkelen. Voertarwe is in voldoende mate aanwezig en een prijspeil tussen de 145 en 148 euro per ton is dan ook aan de orde van de dag.


Een kaart met opbrengstverschillen in tarwe, opgesteld door marktbureau ODA. De meest belangrijke graanregio's in Noord- en Midden-Frankrijk zijn het zwaarst getroffen. De opbrengst is gehalveerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden