Na vondst GMO

Japan en Zuid-Korea weren Amerikaanse tarwe

9 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na de vondst van genetisch gemodificeerde (GMO) tarwe hebben Japan en Zuid-Korea de grenzen dichtgegooid voor tarwe uit de Verenigde Staten (VS). Dit wil zeggen, voor het gebruik in voedsel. GMO-tarwe voor verwerking tot veevoer is nog wel toegestaan.

Het besluit volgt nadat recent 22 planten van een niet toegestaan ras GMO-tarwe werden gevonden op een perceel in de staat Washington, schrijft Reuters. Naast het importverbod voor menselijke consumptie wil Japan ook geen tarwe ontvangen die aan de westkust van de VS is verbouwd.

Alleen voor consumptie heerst een importverbod

In 2013 werd ook al eens niet-toegestane GMO-tarwe gevonden. Toen op een akkerbouwbedrijf in Oregon. In 2014 vond een soortgelijk incident plaats op de universiteit van Montana. Het gevonden ras tarwe is ontwikkeld door Monsanto maar, het ras is nooit vermarkt omdat er geen officiële toelating voor is verkregen.

Beide Aziatische landen zijn belangrijk voor de VS. Afgelopen seizoen exporteerde de VS 20,5 miljoen ton tarwe waarvan Japan 12 procent voor zijn rekening nam en Zuid-Korea 5 procent. De US Wheat Associates verwacht echter dat de importstop niet lang zal duren. De teelt heeft namelijk nooit op commerciële schaal plaatsgevonden. GMO-tarwe is nooit op de markt gekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Marktupdate Granen

Het weer krijgt weinig vat op de Europese tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden