Oogst halverwege

Maximaal 122,50 euro tarwe voorschotprijs bij CZAV

15 Augustus 2016

CZAV betaalt haar leden - die tarwe aan de put hebben geleverd - een voorschotprijs van 115 euro per ton voor voertarwe, 122,50 euro voor maaltarwe en 105 euro voor gerst. Dat maakte het bedrijf 12 augustus bekend. De helft van het totale volume ligt inmiddels in opslag.

Akkerbouwers die graan hebben geleverd aan het bedrijf kunnen nu nog kiezen hoe zij hun product willen verkopen. Meedoen aan de pool, verkopen tegen dagprijs of op een later tijdstip. In het geval van de pool wordt in juni volgend jaar de eindafrekening vastgesteld, met een mogelijke nabetaling. Pool- en bewaarkosten zijn er niet zegt het bedrijf. Voor brouwwaardige zomergerst kan er nog een premie overheen komen.

Ruim negentig procent van alle tarwerassen die voor CZAV wordt uitgezaaid zijn bestemd voor maaltarwe. Slechts een kleine tien procent is bij voorbaat al voor de voermarkt. Valt de kwaliteit toch tegen, dan kan mogelijk meer volume noodgedwongen als voer worden afgezet. Daar lijkt het vooralsnog niet op.
 

20

procent

liggen de opbrengsten van gerst en tarwe gemiddeld lager

Eind vorige week lag de graanoogst in de CZAV-regio’s halverwege. Zondag 14 augustus is in het zuidwesten voorzichtig weer een start gemaakt met het combinen. CZAV ontving op 4 juli het eerste graan – wintergerst – en het overgrote deel later in die week. De hectolitergewichten zijn met 62 gemiddeld onder de norm. De opbrengsten liggen een vijfde lager dan normaal.

Ook in tarwe speelt het probleem van lage hectolitergewichten, met een grote spreiding van 65 tot 80 kg/hl maximaal. Gemiddeld wordt op dit moment een opbrengst van 8 tot 8,5 ton per hectare ingeschat. De range loopt van 6 tot uitschieters van 10 ton per hectare. We kunnen dus eveneens van een opbrengst spreken die met een vijfde terugloopt. Valgetal, eiwitgehaltes en DON-gehaltes liggen wel op een goed niveau. Als gevolg van de lagere opbrengsten is het eiwitgehalte gemiddeld hoger.

Ondanks het wisselvallige weer hebben alle gebieden waar CZAV graan van ontvangt in de afgelopen week een inhaalslag kunnen maken. Dat gebeurde vooral aan de start van de week, met topdrukte op maandag 8 augustus. Bijna alle gebieden schommelen rond de 50 procent dat is geoogst. Zeeuws Vlaanderen en Walcheren springen er met bijna 60 procent bovenuit.

Vorig jaar betaalde CZAV een voorschotprijs van 125 euro per ton voor voertarwe en 132,50 euro voor maaltarwe. Gerst ontving als voorschot 120 euro. In 2014 was dat voor gerst eveneens het geval en voor voertarwe ook 120 euro. Maaltarwe deed toen 135 euro per ton.

Gezien de schaarste rondom maaltarwe - met name dankzij de Franse situatie - zouden akkerbouwers die voor de coöperatie telen goed moeten zitten? Volgens adjunct-directeur Ko Franke hoeft dat niet zo te zijn. 'De prijs van maaltarwe wordt berekend aan de hand van een premie bovenop de voertarwe-prijs. Door de situatie in Frankrijk staat die erg onder druk. Van een plus voor maaltarwe merken we daarom nu niet veel. Pas in september-oktober wordt door de handel de balans opgemaakt.'

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Voorschotprijs granen van CZAV hoogste in 9 jaar

Analyse Granen & Grondstof

Langetermijnverwachting voor tarwe blijft goed

Marktflits Granen

Goede tarwe-export EU geeft markt moed

Analyse Granen

Oekraïne wederom cruciale factor op graanmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief