Bieten negatief bijgesteld

België moet grootste verlies in bieten incasseren

23 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Uitgezonderd Frankrijk hebben met name de Noordwest-Europese landen te maken met lagere opbrengsten in suikerbieten. België, Duitsland, Denemarken en Nederland staan allemaal in de rode cijfers, zo blijkt uit het rapport van MARS, Crop Monitoring Bulletin van augustus 2016.

De Belgische bieten brengen 8.6 procent minder op dan een jaar geleden. Wisten ze vorig jaar nog 85.08 ton per hectare te produceren. Dit jaar is de verwachting dat zij op 77.77 ton uitkomen. Daarmee verliezen zij het meest van alle EU-28 landen.

De Fransen die zware verliezen leiden in tarwe, hebben in suikerbieten meer geluk

Duitsland komt op 71.50 ton per hectare; 0.9 procent minder dan oogst 2015. Iets meer verlies leiden de Denen; zij produceren 3.2 procent minder dan vorig jaar. Ook Nederland moet incasseren; om precies te zijn 1.7 procent ten opzichte van vorig jaar.
De opbrengst voor oogst 2016 wordt nu geschat op 81.86 ton per hectare tegenover 83.30 ton in oogst 2015. Toch zit dat nog 0.8 procent boven het gemiddelde.

De Fransen die zware verliezen leiden in tarwe, hebben in suikerbieten meer geluk. Met een geschatte opbrengst van 88.23 ton per hectare, zitten ze 0.8 procent boven oogst 2015 (dat op 87.50 ton uitkwam). Dit is echter 1 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Toch komt over alle EU-28 landen bekeken oogst 2016 zoals het nu lijkt 1.5 procent hoger uit dan vorig jaar. Dat is 0.5 procent minder dan in juli nog werd gedacht. Met een gemiddelde opbrengst van 72.78 ton per hectare ligt het cijfer 1.4 procent boven het vijfjarig gemiddelde.

Het zijn de landen in het oosten die het dalingen in het noordwesten compenseren. Zo profiteerden bieten in Polen van de gunstige weersomstandigheden in juli. Dat gaat ook op voor Finland, Litouwen, Letland en Estland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden