Overheid ziet verdienmodel

Nedersojateelt ontstijgt proefveldniveau definitief

6 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De teelt van sojabonen in Nederland lijkt nu dan toch steeds serieuzere vormen aan te nemen. Binnen enkele jaren moet Nedersoja groeien van proefveldniveau tien jaar geleden naar een oppervlakte van ten minste 10.000 hectare.

Achter deze ambitie zit de overheid met de ‘Green Deal Soja in Nederland’ die vanuit de ministeries van Economische Zaken én Infrastructuur & Milieu samen met Agrifirm en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is opgetekend. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken laat de deal zien hoe innovatief onze agrosector is. ‘Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Met een sojaproductie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord. Het is een nieuw verdienmodel voor ons land. Deze win-win situatie geeft een nieuw toekomstperspectief voor alternatieve eiwitproductie.’

Agrifirm werkt al enige jaren met telers samen om soja van eigen bodem te produceren. ‘Door het hoge eiwitgehalte is soja een belangrijke grondstof bij de productie van veevoer’, aldus Ton Loman, voorzitter hoofddirectie Agrifirm Group. ‘Nu nog zijn we sterk afhankelijk van de import van soja uit Noord en Zuid Amerika. Met dit initiatief komen er meer sojaproducten van eigen bodem beschikbaar. Deze zullen vooralsnog worden ingezet voor de humane consumptie, zoals sojadrinks.’

Sojaproductie maximaal bevorderen met aanpassen knellende wet- en regelgeving

Praktijkervaringen tonen aan dat de sojateelt in Nederland haalbaar is. Door Wageningen University & Research worden in samenwerking met Agrifirm eiwitrijke en vroegrijpe sojarassen onderzocht die geschikt zijn voor de Nederlandse bodem.

Voor een professionele teelt moet de productiviteit nog verder worden verhoogd en moeten betere vroegrijpe rassen worden geïntroduceerd. In deze Green Deal is overeengekomen dat betrokken partijen zich gaan inzetten voor een verdere kennisontwikkeling en professionalisering van de sojateelt; gericht op het verbeteren van het teeltrendement en ook op het ontwikkelen van marktketens.

Met de Green Deal wordt uiting gegeven aan een motie uit de Tweede Kamer waarin werd opgeroepen om actief in te zetten op kennisontwikkeling voor de veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen. ‘Het telen van soja in Nederland biedt goede kansen voor onze akkerbouwers én veehouders’. vindt Ton Loman. ‘Er is bij consumenten een toenemende vraag naar producten van deze lokale teelt. Marktpartijen, zoals grootwinkelbedrijven, willen graag producten met gesloten kringlopen op relatief kleine schaal. Daarnaast zien we ook mogelijkheden om alternatieve gewassen in de veehouderij te gebruiken.’

De drie betrokken Landbouwgedeputeerden (Henk Jumelet, Drenthe, Henk Staghouwer, Groningen en Johannes Kamer, Friesland) stellen dat het lokaal telen en vermarkten in de keten van duurzaam geteelde soja past bij duurzaamheid en een bijdraagt aan economische groei en een betere leefomgeving.  

Betrokken ministeries gaan zich inzetten om de productie van soja maximaal te bevorderen door knellende wet- en regelgeving aan te passen. Zo onderzoekt het ministerie van EZ ondersteuning via instrumenten als het GLB. De drie Noordelijke Provincies hebben subsidie beschikbaar gesteld om praktijkervaring uit te wisselen tussen telers en adviseurs, om daarmee de teelt versneld te optimaliseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
bookeskook 7 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10871402/Nedersojateelt-ontstijgt-proefveldniveau-definitief]Nedersojateelt ontstijgt proefveldniveau definitief[/url]
Ja de overheid met een roze bril en een paar agrifirm bazen die van schone schijn houden. Het saldo is nog gewoon veel te laag om een plek te krijgen in een bouwplan. En de politici mogen gezamelijk het jachtgeweer ter hand nemen om uberhaupt dit duiven- en kraaienvoer een beetje normaal te kunnen telen. De natuurfreaks maken deze teelt in grote delen van ons land onmogelijk! Dus politici zet de roze bril maar af en ook agrifirm bonzen kom terug naast de politici met je voeten in de klei om nog bij je leden uberhaupt geloofwaardig te blijven.
claas 7 September 2016
Niet te negatief he bokeskook. Zo breed is de basis niet van gewassen die we kunnen telen. Als dit gewas als afwisseling in het bouwplan past met een saldo dat met granen mee kan dan is dat voor veel boeren een optie.
Zandhaas 8 September 2016
Het gewas past Agrifirm omdat de veehouders(meer omzet) belangrijker zijn dan hun akkerbouwklanten. Deze krijgen dit slecht salderend gewas door de strot gedouwd. In het bouwplan past het niet int noordoosten mbt alen etc. Ook is het te laat rijp, om nog niet te spreken van de telage (financiele) opbrengst. Zonde dat hier overheidsgeld aan vermorst wordt en onvoorstelbaar dat de provincies er ook nog in trappen. Je kunt er een prachtig verhaal van maken maar de schoorsteen gaat er nooit van roken!
Vrij grof 11 September 2016
Zo is het .
We hebben niets aan een gewas wat in september nog door de combine moet en dat met een waardeloos saldo.
kweenie 12 September 2016
kweenie waar jullie het lezen, maar ik lees nergens dat het een verplicht gewas wordt
kweenie 12 September 2016
dus m.a.w. laat ieder voor zich uitmaken of dit hem/haar past of niet
concludeur 13 September 2016
kweenie schreef:
dus m.a.w. laat ieder voor zich uitmaken of dit hem/haar past of niet


Nou idd, wat een gejammer weer. Van dat volk waarbij panklare oplossingen aangedragen moeten worden. Geen ondernemers.
bookeskook 13 September 2016
concludeur schreef:
kweenie schreef:
dus m.a.w. laat ieder voor zich uitmaken of dit hem/haar past of niet


Nou idd, wat een gejammer weer. Van dat volk waarbij panklare oplossingen aangedragen moeten worden. Geen ondernemers.

Nee ik hoef geen panklare oplosdingen. Sta met beide voeten in de klei, maar heb een broertje dood aan medewerkers van cooperatie die niet meer met beide voeten in de klei staan en die menen op kosten van hun leden mooi weer te moeten gaan spelen en schone schijn hoog te houden over de ruggen van de leden. Ook die mensen moeten weer gewoon een organisatie leiden met beide voeten in de klei en niet met mooie praatjes. Anders zeggen ze hun baan maar op en houden ze die mooie praatjes maar voor eigen rekening! Taak van het bestuur om de teugels niet te ver los te laten bij dit soort lieden. Er zijn genoeg coops verdwenen door mooie verhalen en mismanagement van de medewerkers!
Eigen baas 23 September 2016
Liever de vrije handel dan al de groene leugens van een coöperatie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden