De teelt van sojabonen in Nederland lijkt nu dan toch steeds serieuzere vormen aan te nemen. Binnen enkele jaren moet Nedersoja groeien van proefveldniveau tien jaar geleden naar een oppervlakte van ten minste 10.000 hectare.
Achter deze ambitie zit de overheid met de ‘Green Deal Soja in Nederland’ die vanuit de ministeries van Economische Zaken én Infrastructuur & Milieu samen met Agrifirm en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is opgetekend. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken laat de deal zien hoe innovatief onze agrosector is. ‘Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Met een sojaproductie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord. Het is een nieuw verdienmodel voor ons land. Deze win-win situatie geeft een nieuw toekomstperspectief voor alternatieve eiwitproductie.’
Agrifirm werkt al enige jaren met telers samen om soja van eigen bodem te produceren. ‘Door het hoge eiwitgehalte is soja een belangrijke grondstof bij de productie van veevoer’, aldus Ton Loman, voorzitter hoofddirectie Agrifirm Group. ‘Nu nog zijn we sterk afhankelijk van de import van soja uit Noord en Zuid Amerika. Met dit initiatief komen er meer sojaproducten van eigen bodem beschikbaar. Deze zullen vooralsnog worden ingezet voor de humane consumptie, zoals sojadrinks.’
Praktijkervaringen tonen aan dat de sojateelt in Nederland haalbaar is. Door Wageningen University & Research worden in samenwerking met Agrifirm eiwitrijke en vroegrijpe sojarassen onderzocht die geschikt zijn voor de Nederlandse bodem.
Voor een professionele teelt moet de productiviteit nog verder worden verhoogd en moeten betere vroegrijpe rassen worden geïntroduceerd. In deze Green Deal is overeengekomen dat betrokken partijen zich gaan inzetten voor een verdere kennisontwikkeling en professionalisering van de sojateelt; gericht op het verbeteren van het teeltrendement en ook op het ontwikkelen van marktketens.
Met de Green Deal wordt uiting gegeven aan een motie uit de Tweede Kamer waarin werd opgeroepen om actief in te zetten op kennisontwikkeling voor de veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen. ‘Het telen van soja in Nederland biedt goede kansen voor onze akkerbouwers én veehouders’. vindt Ton Loman. ‘Er is bij consumenten een toenemende vraag naar producten van deze lokale teelt. Marktpartijen, zoals grootwinkelbedrijven, willen graag producten met gesloten kringlopen op relatief kleine schaal. Daarnaast zien we ook mogelijkheden om alternatieve gewassen in de veehouderij te gebruiken.’
De drie betrokken Landbouwgedeputeerden (Henk Jumelet, Drenthe, Henk Staghouwer, Groningen en Johannes Kamer, Friesland) stellen dat het lokaal telen en vermarkten in de keten van duurzaam geteelde soja past bij duurzaamheid en een bijdraagt aan economische groei en een betere leefomgeving.
Betrokken ministeries gaan zich inzetten om de productie van soja maximaal te bevorderen door knellende wet- en regelgeving aan te passen. Zo onderzoekt het ministerie van EZ ondersteuning via instrumenten als het GLB. De drie Noordelijke Provincies hebben subsidie beschikbaar gesteld om praktijkervaring uit te wisselen tussen telers en adviseurs, om daarmee de teelt versneld te optimaliseren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10871402/Nedersojateelt-ontstijgt-proefveldniveau-definitief]Nedersojateelt ontstijgt proefveldniveau definitief[/url]
dus m.a.w. laat ieder voor zich uitmaken of dit hem/haar past of niet
kweenie schreef:dus m.a.w. laat ieder voor zich uitmaken of dit hem/haar past of niet
Nou idd, wat een gejammer weer. Van dat volk waarbij panklare oplossingen aangedragen moeten worden. Geen ondernemers.