Bodem conserventeelten

Graanprijs komende jaren bovengemiddeld

5 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De komende jaren kunnen akkerbouwers rekening houden met een bovengemiddelde graanprijs. Dit blijkt uit de marktprognose van Wageningen Economic Research (voorheen LEI). Daarmee legt de graanprijs een bodem in een aantal conserventeelten. 

'De graanprijs lijkt zich de komende jaren rond een niveau van circa 17,80 euro per 100 kg te gaan ontwikkelen', zo maakt Wageningen bekend. Een prijs die boven het gemiddelde van de laatste tien jaar ligt. Het gaat dan om een plus van 8 procent. 

In 2016 schreef Nederland nog een fors kleiner areaal tarwe op, zo bleek uit de cijfers van het CBS, maar de komende jaren wordt rekening gehouden met een redelijk stabiel areaal. Aardappelen en suikerbieten gaan het inkomen aanvullen 'zoals gewoonlijk'. Toch is er een onderdeel wat hier wel van profiteert en dat zijn een aantal conserven. Daarover zegt Wageningen dat de graanprijs een bodem legt. Er wordt niet gezegd over welke gewassen het gaat. 

Op de wereldmarkt zijn het de prijzen voor granen en soja die nog wat kunnen dalen in 2016. 'Na 2016 moet rekening gehouden met een hogere prijs voor soja. Opvallend is dan ook de ontwikkeling van de tarweprijs, welke na 2018 stabiliseert net boven de 90 punten. In de index geldt 2014 als 100 punten. Maïs en soja zijn de beter renderende gewassen.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
J. Dees 6 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10871802/Graanprijs-komende-jaren-boven-het-gemiddelde-]Graanprijs komende jaren boven het gemiddelde[/url]
17.80 euro voor tarwe is voor ons akkerbouwers een flauw prijsje, maar als het zo ver is zullen ze wel ergens een fictieve voorraad vinden, waar de markt negatief op zal reageren.
Zulke praktijken kan je aan de heren uit Brussel wel overlaten.
D karelse 6 Oktober 2016
Hondert procent mee eens met die stelling.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden