Mais niet verder onderuit

Uitpuilende tarweschuur houdt druk op de prijs

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw is het nieuwe graanseizoen (2016/17) met lage prijsniveaus van start gegaan en het lijkt er voorlopig ook niet veel beter op te worden. Dat is op te maken uit de Agri Monitor Agrarisch ‘Tweedeling in prijszetting van agrarische grondstoffen’ van ABN Amro Economisch Bureau.

In vergelijking met een jaar geleden is de prijs voor tarwe met 20 procent gedaald. De oorzaak van deze prijsdaling is fundamenteel en simpel te verklaren: Voor de zevende maal in tien seizoenen tijd overstijgt de mondiale productie de vraag. Hiervan zal het seizoen 2016/17 het vierde seizoen in successie zijn waarop dit gebeurd. Gunstige weeromstandigheden in grote delen van de wereld zorgen ervoor dat de voorraad opnieuw zal toenemen. De voorraad/verbruik-ratio stijgt hierdoor naar 34 procent, hetgeen erg hoog is. 

Toch is niet alles in de wereld van tarwe crescendo. Zo is er volop gewas aanwezig, maar zijn er ook problemen met de kwaliteit. Binnen de EU zorgt de zware regenval van juni in combinatie met lagere temperaturen en minder zonuren voor een 10 procent lagere opbrengst. Echter wordt dit overschaduwd door de goede productie in met name de VS (+15 procent) en Rusland (+18 procent). Mede hierdoor verwachten wij dat de prijs voor tarwe zich ook komend jaar op een relatief laag niveau zal handhaven. Voor eind 2017 verwacht de bank een prijs van USDc/bushel 485.

20

procent

 lagere tarweprijs
in 1 jaar

De prijs voor mais is in vergelijking met een jaar geleden nauwelijks veranderd. Toch heeft de prijs zich in een behoorlijke bandbreedte bewogen. Anders dan bij tarwe werd eerder dit jaar nog uitgegaan van een mindere productie, waardoor de voorraden zouden afnemen. Maar verbeterde weersomstandigheden zorgden voor een ommekeer waardoor we ons nu op kunnen maken voor een nieuw recordjaar.

De mondiale productie stijgt in 2016/17 met ruim 7 procent. Ook hier zorgt productiegroei in de VS (+11 procent) voor een groot deel van de toename. Daarnaast neemt ook de productie in Brazilië fors toe (+22 procent). Doordat de voorraden minder bufferruimte geven dan bij tarwe met een voorraad/verbruik-ratio van 22 procent is een verdere prijsdaling hier niet verwacht. ABN Amro spreekt een verwachting voor eind 2017 uit van USDc/bushel 390.

Van alle granen en oliezaden is sojabonen de best presterende over het afgelopen jaar. In vergelijking met een jaar geleden ligt de prijs nu ruim 6 procent hoger. Met name het slechte productieseizoen 2015/16 heeft gezorgd voor deze prijsstijging. De daling van het aanbod met ruim 2 procent tegenover een bestendige groei van de vraag (+ 5 procent) hebben ertoe geleid dat de wereldvoorraad sojabonen is afgenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eerder ingezette prijsval (-106 procent vanaf de piek in 2012) ten einde is gekomen. 

Echter met de goede vooruitzichten voor 2016/17 waarin een nieuwe recordproductie aan sojabonen wordt verwacht zullen de prijzen niet veel verder gaan toenemen ten opzichte van het huidige niveau. Met name de productiestijging in de VS (+8 procent) zorgt voor deze ontwikkeling. Hier tegenover staat ook dat de consumptiegroei onverstoord doorgaat. Voor 2016/17 wordt een toename van de wereldwijde consumptie van sojabonen verwacht van ruim 4 procent. Met name China, als grootste importeur ter wereld, blijft naar verwachting fors groeien met een consumptiestijging van 5,7 procent. Dit alles zorgt volgens de monitor voor een gematigde prijsstijging waarbij de prijs eind 2017 rondom het niveau van USDc/bushel 1.065 zal kunnen liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse boer ziet minder in tarwe en maïs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden