Duitsland blijft stabiel

Britse akkerbouwer zet koolzaad aan de kant

14 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ongeveer tien jaar geleden was de teelt van koolzaad nog booming, mede door de (gedwongen) opkomst van biobrandstof. Lage olieprijzen laten de interesse afnemen, waardoor de prijs onderuitklapte. De teelt verloopt niet altijd vlekkeloos, waardoor akkerbouwers in Groot-Brittannië massaal koolzaad gedag zeggen. Duitse akkerbouwers denken daar anders over.

Voor het vijfde jaar op rij neemt de oppervlakte koolzaad af op het Britse eiland, zo schrijft Farmers Weekly. In combinatie met een slechte opbrengst komt de totale oogst dit jaar een derde lager uit, zo schat belangenbehartiger NFU in. Ook tarwe doet het slecht in de prognose. De oogst daarvan eindigt 15 procent lager.

32,5

procent

daalt totale koolzaadoogst in GB

NFU schat in dat de koolzaadproductie op 1,7 miljoen ton uitkomt. Een daling van 32,5 procent ten opzichte van oogst 2015 en fors beneden het vijfjarig gemiddelde van 2,5 miljoen ton. Akkerbouwers laten NFU weten deze herfst wederom minder koolzaad te hebben gezaaid, omdat ze geen vertrouwen in een positieve afzet hebben. Vooral in Oost-Engeland – de broodmand van Engeland – is minder ingezaaid.

In Duitsland blijft het areaal wel stabiel voor oogst 2017. Dat schat zaadverkoper Rapool tenminste in op basis van eigen verkopen. Het spreekt over een constant gebleven areaal van 1,3 miljoen hectare. Toch is ook het afgelopen groeiseizoen in Duitsland niet goed verlopen. Zo was de ziektedruk gedurende het seizoen zeer hoog, waardoor opbrengsten fors tegenvielen. Het prijsniveau is stabiel gebleven.

De akkerbouwers in Duitsland hebben eind augustus toch weer evenveel koolzaad gezaaid. Ze zien het gewas vooral als een goede voorvrucht voor graan en houden er daarom aan vast. Sinds het zaaien is het echter extreem droog , waardoor de opkomst alles behalve ideaal is en de stand slecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden