Prognose Rabobank

In hoeverre gaat suikermarkt de zuivelcrisis spiegelen?

25 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Verwacht het onverwachte. Dat is de boodschap die Rabobank meegeeft in haar recente prognose voor het eerste suikerquotum-loze jaar 2017. Een dooddoener maar, de analisten hebben een onderbouwing. Suikerkopers wrijven zich in de handen. Zij verwachten een forse daling door overaanbod in de EU. Is dat wel zo?

Had de zuivelcrisis nooit plaatsgevonden – na afloop van het quotum op 01-04-14 – dan keken we nu heel anders naar het quotumloze tijdperk voor suikerbieten, die op 1 oktober 2017 van kracht wordt. Maar, de rook rondom de melkproductie is nog niet opgetrokken en dat heeft zijn weerslag op de suikersector. In hoeverre gaat de productie van suiker in de EU die van melk spiegelen? Rabobank geeft haar visie in een analyse over de markt na 1 oktober 2017.

404

euro/ton

is de EU referentieprijs voor suiker in 2017

Beloofde de kredietverstrekker jaren terug nog gouden bergen voor de melkveesector – of in ieder geval rijkelijk positieve analyses – met de suikermarkt wordt een stevige vinger aan de pols gehouden. Het waarschuwt echter vooral kopers van suiker. Zij verwachten een fors lagere marktprijs te gaan betalen. Is die aanname gefundeerd? Dat suiker niet één op één met melk vergeleken mag worden is een feit.

Sinds 2013 is de EU suikerprijs met ruim 40 procent afgenomen. Daarmee kwam de prijs halverwege dit jaar op het niveau van de wereldprijs, en dook het er zelfs onder. Dat prijsniveau schommelt tussen de 400 en 500 euro per ton. De Europese Commissie verwacht zelf een stabiliserende prijs in de komende jaren met een referentieprijs van 404 euro per ton. Na 1 oktober is ieder EU-lid vrij in de hoeveelheid suiker die het wil produceren. Echter, de afspraken met ontwikkelingslanden over de afzet van (riet)suiker blijft van kracht. 80 tot 85 procent van alle gebruikte suiker in de EU komt van Europese suikerbieten. In de quotumloze periode neemt dat naar schatting alleen maar toe. Rietsuikerexporteurs moeten inleveren. Vooral in de zogenaamde ‘beet belt’, een groep landen in West- en Centraal-Europa, gaat de Europese suikervoorziening op zich nemen.

Grillen op de wereldmarkt worden gemaakt door (mis)oogsten

Dat de bietenteelt in de beet belt toe gaat nemen is een onomkeerbaar feit. Grote en professionele bietenverwerkers schalen op, de kleintjes blijven achter. Extra productie moet vooral komen uit areaaluitbreiding. Suikerproducenten in Zuid- en Oost-Europa zijn de verliezers. Zij werken te inefficiënt om rendabel te werken bij een prijs van 400 euro per ton. Deze landen gaan daarom meer importeren. West-Europa zet haar overkilo’s vooral af op de wereldmarkt. Daarmee is het overgeleverd aan de grillen van een mondiale markt. Die wordt gevormd door (mis)oogsten op andere continenten. De effecten daarvan zijn dit seizoen duidelijk merkbaar.

Houdt de wereldwijde (riet)suikerproductie aan haar huidige volumes vast, waardoor momenteel krapte op de wereldmarkt is ontstaan, dan bemerken kopers binnen de EU dit ook. Dat is goed nieuws voor Europese suikerproducenten, die de suikerprijs zien stijgen. Echter, voorlopig wordt een lage of verder dalende prijs verwacht. Ook de valutakoersen van de euro en dollar spelen een belangrijke rol voor afzet op de wereldmarkt. Een suikertekort binnen de EU acht Rabobank niet aannemelijk. Wil kunnen grote onderlinge verschillen ontstaan tussen lidstaten. Dit kan een prijsopdrijvend effect hebben. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Dekker 25 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872042/In-hoeverre-gaat-suikermarkt-de-zuivelcrisis-spiegelen?]In hoeverre gaat suikermarkt de zuivelcrisis spiegelen?[/url]
Goede achtergrondinformatie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden