Toptelers steeds beter

Rooskleurige opbrengsten en verdiensten Nedersoja

27 Oktober 2016 - Clarisse van der Woude - 12 reacties

Met een goede opbrengst, een goede kwaliteit en goede marktverwachtingen kunnen Nederlandse sojabonentelers marktseizoen 2016/17 positief tegemoet zien. Dat kan worden opgemaakt uit de bevindingen van Agrifirm Plant en CZAV.

Het was een mooi sojajaar, stelt Arco Amperse van Agrifirm. ‘De telers hebben dit jaar een vergelijkbare opbrengst als vorig jaar behaald, waarbij een kwart van de telers met de hoogste opbrengst nog weer meer produceerde dan voorgaande jaren. De rest zit op ongeveer het gemiddelde. Netto komt dat uit op ruim 2.800 kilo. De beste kwart van de telers wist een opbrengst van ruim 3.600 kilo binnen te halen.’

De opbrengst die telers die bij CZAV zijn aangesloten hebben bereikt, ligt nagenoeg in dezelfde lijn. Hoofd Granen, Rien Fieman, noemt een opbrengst van rond de 3 ton. ‘Voor het eerste jaar, kunnen we daar goed mee uit de voeten. Zeker met de lage graanopbrengst en slechte graanprijzen dit jaar, is de financiële opbrengst van soja rendabel.’ Dit jaar deden 4 Zeeuws-Vlaamse telers met elk 3 à 4 hectare mee aan een proefproject sojateelt. De soja is bestemd voor de broodindustrie.

We zien dat de nieuwe rassen die zijn uitgezaaid het weer wat beter doen dan de bestaande

Gezien het verloop van het seizoen een reëel resultaat, zegt Amperse over de opbrengst. Wel is er sprake van een grote spreiding tussen telers, maar de opbrengsten zijn nog steeds stijgende. Ook over de kwaliteit is de Agrifirmman tevreden. ‘Die is goed. We zien dat de nieuwe rassen die zijn uitgezaaid het weer wat beter doen dan de bestaande. Zo is het eiwitgehalte hoger dan andere jaren.’

Wat opvalt is het mooie najaar voor sojabonen. ‘Het is mooi van het land gekomen. Vorig jaar verliep de oogst iets moeizamer. Het zuidwesten begon half september met oogsten. Medio oktober was de oogst binnen. De droogte die in aardappelen problemen opleverde, bleek voor de sojaoogst juist gunstig. De droge omstandigheden hebben ook geen opbrengst gekost of tot andere problemen geleid.’

Afzet voor menselijke consumptie is het hoogste segment waar meewaarde valt te realiseren. Agrifirm heeft dan ook als uitgangspunt dat het product humaan geschikt is. ‘Ik verwacht dat dat ook gaat lukken. De markt heeft veel interesse in lokaal geteelde soja. Daarin is de humane verwerkingsindustrie een belangrijke kartrekker; het Belgische Alpro is onze belangrijkste afnemer. Daarnaast zijn bepaalde niches in het foodsegment ook zeker interessant.’

Volgend jaar gaat Agrifirm op dezelfde manier verder. ‘Natuurlijk bekijken we welke rassen goed hebben gepresteerd en willen we het areaal verder uitbreiden, maar verder veranderen we niets aan de werkwijze. De pool heeft vorig jaar 502,50 euro per ton opgeleverd voor de beste kwaliteit en zoals ik er nu tegenaan kijk moet dat dit jaar weer realiseerbaar zijn.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Zandhaas 27 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872077/Rooskleurige-opbrengsten-en-verdiensten-Nedersoja-]Rooskleurige opbrengsten en verdiensten Nedersoja[/url]
Is toch gewoon een K.. Saldo
petatje 27 Oktober 2016
Ach je moet toch wat reclame maken om telers te krijgen die zich lenen voor de ego- en publiciteitsstunt van de agrifirm directie. Kennelijk is er geen sterk bestuur die deze egotrippers tijdig een halt toe roepen of beseffen waar de directie tenslotte over de rug van de boerenleden mee bezig is.
edwin 27 Oktober 2016
jonge jonge.....dat is pompen of verzuipen!!!
eppo 28 Oktober 2016
3 x €500 trek daar de kosten € ? vanaf dan denk ik dat er niet veel van overblijft.
piet 30 Oktober 2016
x
Klaas 30 Oktober 2016
t?
bietenteler 31 Oktober 2016
in weekblad boerderij van juli 2015 stond een saldoberekening van soja versus zomertarwe. Daarin was saldo eigen mechanisatie 150 euro hoger van soja. Maar bij de zomertarwe waren ze de opbrengsten van het stro vergeten.

Er werd gerekend met 660 euro teeltkosten bij soja, bij zomertarwe alleen al 260 euro aan bemestingskosten. Ikzelf teel zomertarwe met 200 kg KAS en voor 4 euro per kuub toe rundveedrijfmest.

Ik hou het voorlopig nog maar even bij zomertarwe geloof ik, kom je financieel duidelijk verder mee!
bietenteler 31 Oktober 2016
hier de link:
http://www.agrifirm.com/Portals/1/CSR/docs/Sojaboon%20geeft%20hoger%20saldo%20dan%20zomertarwe.pdf

volgens de link is het saldo van soja zelfs 20% hoger ????!!
Henk Heinhuis 31 Oktober 2016
Je hebt organisaties en telers met visie nodig om rassen voor de Nederlandse omstandigheden verder te ontwikkelen. Ik ben benieuwd wat deze sceptici straks gaan doen als het saldo, dankzij de mensen die de rassen nu ontwikkelen, straks hoger is als zomertarwe. Gewoon zomertarwe blijven telen of dan wel mee profiteren?
Henk Heinhuis 31 Oktober 2016
En.....reageer nou eens gewoon met je eigen naam. Dat getuigt tenminste van lef.
bietenteler 31 Oktober 2016
Hoi Henk,
Ik ben niet sceptisch, maar realistisch. Het saldo van zomertarwe is hoger dan van soja. Ik kan er dan heel slecht tegen dat deze cooperatie met een dergelijk onwaar verhaal naar buiten komt. Want zij stellen dat het saldo van soja hoger is.
Natuurlijk ben ik blij dat er onderzoek naar diverse nieuwe gewassen gedaan wordt. Maar ga er aub niet over liegen.
petatje 31 Oktober 2016
Nou Henk dat ze die rassen gaan kweken is niks mee. Juich ik zelfs toe. Maar nu al roepen dat het goud is, dat is gewoon een paar jaar te vroeg. Om op die manier aan de subsidiemem te gaan hangen daar is een cooperatie naar mijn mening niet voor bedoeld omdat het ledenbelang niet dient. Het kweekwerk laten ze trouwens over aan anderen. Dus ook hier, net als bij veldleeuwerik zijn er directeuren die toch wel erg ver voor de muziek uitlopen. En ik hoop dat een verdere vergelijking mank gaat lopen anders komt de echte muziek er bij de soja niet!
Henk 3 November 2016
Het is schandalig wat een boer overhoudt aan de sojateelt. Agrifirm moet zich kapot schamen om met zo'n saldo aan te komen.
Nederlandse sojateelt, is een teelt op zich, en mag niet vergeleken worden met een tarwesaldo.
Het saldo moet minimaal € 1000 per ha omhoog, vanwege risico vol gewas en duurzaamheidsaspect. Kostprijs gewoon doorberekenen in de keten!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden