$ 347 miljoen verlies ICL

Lage kunstmestprijzen pijnigen producenten

23 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De lage mondiale kunstmestprijzen pijnigen de fabrikanten ervan. Zo boekt Israel Chemicals (ICL) in haar derde financiële kwartaal een fors verlies. Dat heeft niet alleen te maken met een lage meststoffenprijs, maar ook omdat nieuwe projecten worden stopgezet.

In het derde financiële kwartaal leed Israel Chemicals (ICL) een verlies van 347 miljoen dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog een winst van 122 miljoen dollar, zo maakt het bedrijf woensdag 23 november bekend. De verkoop bleef echter gelijk aan vorig jaar, met 1,38 miljard dollar omzet. De operationele winst komt over juli, augustus en september uit op min 331 miljoen, tegenover 197 miljoen dollar vorig jaar. De inkomsten per aandeel eindigen daarom ook in de min.

$ 347

miljoen

verlies in het derde kwartaal

Het bedrijf trok de stekker uit meerdere wereldwijde projecten. Dat kostte in totaal 489 miljoen dollar. Zo werd de stekker uit een kali-project in Ethiopië getrokken, wat nog eens 202 miljoen dollar eiste. Dit is volgens het bedrijf te danken aan de overheid in het land die het winnen van kali in het land tegenwerkte. Volgens interim-directeur Asher Grinbaum levert dat in de toekomst een besparing van enkele honderden miljoenen op omdat nu geen kosten meer gemaakt worden.

Ondanks lage kunstmestprijzen zag ICL haar omzet in de kunstmestverkoop licht toenemen ten opzichte van vorig jaar. Dat gold vooral voor kali, omdat het bedrijf nieuwe contracten met China en India afsloot. Dankzij de gunstige geografische ligging van het bedrijf kan het de kali voor 200 dollar (FOB) per ton in het schip krijgen. Door verder aan de kostenkant te snijden wist de kali-tak een operationele winst van 81 miljoen dollar te boeken. Ook groeide de verkoop bij specialiteiten en steeg de winst daar met bijna 30 procent. Aan de andere kant boekte de tak ‘Essential Minerals’ een 57 procent lager resultaat vanwege de lage kunstmestprijzen, wat het positieve resultaat weer tegengaat.

Chemiereus ICL heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en bezit drie divisies in Israël, Europa, VS en China. Naast het hoofdkantoor heeft het productielocaties in Heerlen, Waardenburg en Terneuzen.

De kunstmestprijzen stijgen op het moment overigens weer fors, al toont de markt zeer fragiel. De ureum prijs steeg in de VS vorige week 10 procent. India schreef dinsdag 22 november een grote tender uit, waardoor de beurzen wederom flink opveerde.

Update 16:50: Potash Corp. in het Canadese Saskatchewan maakte woensdag 23 november bekend 140 werknemers te ontslaan in haar Canadese kalimijn. De productie wordt gereduceerd tot 800.000 ton per jaar, tegenover 1,4 miljoen ton vorig jaar. De productie wordt deze winter opgeschort voor een periode van 6 tot 12 weken, afhankelijk van de locatie. Deze beslissing valt nadat de kaliprijzen substantieel laag blijven. Ondanks de recente opleving ziet Potash Corp weinig positiefs voor de lange termijn. Met de keuzes hoopt het de kosten per ton te verlagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden