Recordprijs sojaolie

Biobrandstof mandaat VS duwt soja in prijsrally

24 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een scherpe stijging van de prijs van sojabonen woensdag. Het januaricontract aan de beurs van Chicago sloot op 1030 cent per bushel; een plus van 4,25 cent.

Reden van de prijsrally is de sterke stijging van sojaolie woensdag. Op de dag voor Thanksgiving maakte de Amerikaanse regering bekend dat energiebedrijven in 2017 meer biobrandstof moeten verwerken.  De in mei door de Environmental Protection Agency (EPA) voorgestelde hoeveelheid van 18,8 miljard gallons is nu verhoogd naar 19,28 miljard. Daarmee neemt EPA een harder standpunt in dan verwacht.

Sojaolieprijs op  hoogste punt in twee jaar

Met dat ongeveer 25 procent van de Amerikaanse sojabonenolieproductie wordt gebruikt voor biodiesel, heeft een dergelijke aankondiging meteen grote gevolgen voor de markt. De prijs van sojaolie bevindt zich nu op het hoogste punt in twee jaar; dinsdag settelde de CBoT op 34,48 cents per pond.

Naast de biobrandstofimpuls wijzen analisten als verklaring voor de prijsklim ook naar de goede exportvraag van sojabonen, het hoge binnenlandse gebruik en de persactiviteit die vorige maand boven de verwachtingen uitkwam.  

Donderdag zijn de Amerikaanse markten vanwege Thanksgiving Day gesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden