Beter perspectief in maïs

Prijsherstel in tarwe niet erg waarschijnlijk in 2017

9 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

De kans dat er in 2017 prijsherstel op de granenmarkt optreedt is niet erg groot, stelt Commerzbank die de uitspraak baseert op de ruime voorraden die er volgend seizoen nog zijn.

De voorraadsituatie van veel belangrijke landbouwgrondstoffen blijven volgend jaar comfortabel. Gevolg daarvan is volgens de Duitse bank een beperkte kans op prijsherstel. Op de tarwemarkt is vanwege de forse productie in seizoen 2016/17 al enige tijd sprake van een sobere stemming. Vooralsnog ziet Commerzbank geen verbetering voor het komende seizoen, tenzij er grote problemen opdoemen, maar daar is op dit moment nog geen zicht op.

Beleggers menen dat maïsprijs dieptepunt heeft bereikt

Tot nu toe zijn de voorwaarden voor opnieuw een grote oogst goed. Echter, de vraag blijft sterk, ondanks de onzekerheid van toptarwe-importeur Egypte. Alles bij elkaar ziet de bank nauwelijks duidelijke risico’s voor de wereldwijde tarwelevering het komende jaar. Daarom is merkbaar prijsherstel onwaarschijnlijk. Bovendien tonen fondsen geen tekenen dat zij hun posities in tarwe een positievere wending geven.

Voor maïs zijn de perspectieven iets beter. De prijzen tonen zich door de enigszins positieve stemming iets veerkrachtiger. Een verlaging van het areaal in de Verenigde Staten kan de markt wellicht een zwengel geven. Verder zijn er meer beleggers die menen dat de prijs zijn dieptepunt heeft bereikt; zij achten de huidige situatie als een goede gelegenheid om te kopen.

In sojabonen is geen zicht op een tekort; daarom een bedrukt geluid over de marktverwachting. Ondanks dat de Chinese invoer stijgt. Het toenemende sojabonenareaal in de VS betekent, als de weersomstandigheden gunstig uitpakken, een grotere oogst dan afgelopen jaar. Tel daarbij de recordhoge Zuid-Amerikaanse oogst en de voorraden stevenen weer af op een ruim niveau.

De krappe situatie in koolzaad geeft de markt steun en dat blijft de komende tijd ook zo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden