Tot -22 graden

Winterweer Zwarte Zee-regio zet graanhandel op scherp

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl het kwik in Nederland een dag of twee nipt onder nul kwam gaat in Oost-Europa de knop om. In het oosten van de Oekraïne daalde de temperatuur tot 22 graden onder nul. Niet overal ligt een pak sneeuw om de jonge tarweaanplant te beschermen waardoor de graanhandel met samengeknepen billen zit.

De gemiddelde temperaturen in de Zwarte Zee-regio liggen de laatste dagen tussen de 0 en -5 graden. In het oosten van de Oekraïne daalt het kwik tot -15. Het gaat om de oblast Kharkov en Poltava, meldt consultancybureau Agritel. Omdat de temperatuur langzaam is gedaald hebben graangewassen geen enorme klap te verwerken gehad, al is de aanwezigheid van een sneeuwdek wel van groot belang. Ligt er voldoende sneeuw, dan zijn temperaturen tot -20 geen probleem.

Schade aan graangewassen valt mee

De weerdienst van het Amerikaanse landbouwministerie spreekt ondertussen al over temperaturen tot -22 graden in de Oekraïne en Wit-Rusland. Ook in het midden en zuiden van Rusland is het fors kouder geworden. Het USDA meet echter wel een adequaat sneeuwdek. Die varieert van 2 tot 15 centimeter in Wit-Rusland en de Oekraïne tot 20 centimeter in Rusland. Schade aan graangewassen wordt daarom niet in grote mate verwacht.

De Oekraïense landbouwminister maakte eind vorige week bekend dat het land dit jaar agrarische producten ter waarde van 12 miljard US dollar heeft geëxporteerd. Het leeuwendeel daarvan in de vorm van granen. Goed voor 4,8 miljard dollar. Vetten en oliën komen met dik 3 miljard dollar op een tweede plek. De minister kondigde tegelijkertijd aan de regels verder aan te scherpen voor controle op GMO gewassen. Bijzonder, aangezien het als een publiek geheim wordt beschouwd dat bijna alle soja in het land uit GMO rassen bestaat. Het is niet illegaal om deze gewassen te telen echter, ze zijn niet officieel geregistreerd. Zolang je de teelt niet registreert is het ook niet illegaal, zo is de gedachte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden