Onderhandelingen gaande

Bietencampagne Tiense Suiker nu al ten einde

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Aan de bietencampagne van het Belgische Tiense Suiker kwam maandag een eind. Daarmee verliep de campagne dit jaar duidelijk korter dan andere jaren.

De eerste suikerbieten kwamen op 19 september de fabrieken in Tienen en Longchamps binnen. Exact 92 dagen later, op 19 december, werden de laatste bieten verwerkt. Voorgaande jaren liep de bietenoogst vaak door tot na nieuwjaar, wat betekent dat telers de gerooide bieten al die tijd moeten beschermen tegen de vorst.

92

dagen

duurde campagne 2016

Er zijn minder bieten dan voorgaande jaren verwerkt. Hoewel het rendement ton bieten per hectare lager dan de vorige campagne uitvalt, is het suikergehalte wel hoger. Dat laatste komt door het zonnige weer in augustus en vooral in september en oktober. 

Tiense Suiker wijt het lagere rendement aan de weersomstandigheden. Door het zeer natte en kille voorjaar werden de bieten laat geplant en hadden ze een moeilijke start. Van eind juli tot begin oktober is er zo goed als geen regen gevallen. Dit was goed voor het suikergehalte, maar hierdoor hebben de bieten niet voldoende kunnen groeien. Bovendien had ook aphanomyces wortelrot, dat werd aangewakkerd door de extreme regenval in het voorjaar, een grote impact op de groei van de suikerbieten. Overigens waren ook veel Nederlandse percelen door de schimmelziekte aangetast. Het tarrapercentage, suikergehalte en winbaarheid kan de suikerproducent niet geven.

De verwachtingen ten aanzien van de suikerafzet en het bedrijfsresultaat over deze campagne liggen in lijn met de afgelopen jaren, stelt het concern. Tiense produceert jaarlijks tussen de 500.000 en 600.000 ton suiker. Ten slotte laat Tiense Suiker weten dat de onderhandelingen over een akkoord voor de periode na 2017 met de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) nog steeds bezig zijn. 'We hopen nog steeds om tot een akkoord te kunnen komen,' aldus een woordvoerder. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
verzopen boerenl*l 26 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872746/Bietencampagne-Tiense-Suiker-nu-al-ten-einde]Bietencampagne Tiense Suiker nu al ten einde[/url]
Tarra, suiker en winbaarheid kunnen ze niet geven; deze worden nochtans elke week gepubliceerd.
Tot 16 december; tarra gereinigd; 11.96%
tarra niet gereinigd; 13.60%
suikergehalte; 17.93%
winbaarheid wordt niet vermeld en er wordt niet op betaald.
Buurke 28 December 2016
Wat zijn in Belgie de gem suikerbietenopbrengst geweest 2016?
anonymous 3 Januari 2017
wat wordt in nederland nu betaald per ton bieten?
Belgische landbouwer 3 Januari 2017
68 ton/ ha gemiddelde in België,, opbrengsten liggen zeer uit elkaar van 40 ton tot 90 ton .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden