In Rusland en Oekraïne

Revolutie op de Oost-Europese suikermarkt

8 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

De ogen van de suikermarkt zijn gericht op Rusland en de Oekraïne. Beide landen vertonen een afwijkend marktbeeld. Afgelopen seizoen zijn in beide landen veel suikerbieten geoogst en suiker geproduceerd. Voor Rusland betekent dit dat het minder afhankelijks is van suikerimport. Oekraïne kan juist meespelen op de wereldmarkt.

De Russische suikerbietencampagne voor seizoen 2016-2017 is op 4 maart afgerond. In totaal zijn 47,5 miljoen ton suikerbieten geoogst. Het areaal zit sinds 2014-2015 weer in de lift en bedroeg ruim 1,1 miljoen hectare. Ook de bietenopbrengst zit sinds die periode in de lift, met ongeveer 47 ton bieten van een hectare. Die cijfers publiceert suikerhandelshuis ED&F Man.

800

duizend ton

meer suiker is door Rusland geproduceerd

Tot nu toe is ruim 6 miljoen ton suiker geproduceerd door de Russische suikerverwerkers. Dat was vorig seizoen nog 5,2 miljoen ton. Het areaal bedroeg toen ongeveer een miljoen hectare bieten. Nog niet alle bietenmelasse en siroop is verwerkt. De voorraad is goed voor nog eens 150.000 ton suiker, zo wordt gedacht.

In 2021 wil Rusland graag zelfvoorzienend zijn in de suikervoorziening. Met de huidige productie is dat een reëel doel. De suikerimport van het land bedroeg in seizoen 2016-2017 tot nu toe zo’n 30.000 ton. Dat was een seizoen eerder 300.000 ton en in 2011-2012 zelfs ruim 900.000 ton.

Naast sterk verminderde interesse van Rusland begeeft Oekraïne zich juist veel meer op de exportmarkt. Het land produceerde afgelopen seizoen 2 miljoen ton suiker. Vergelijkbaar met voorgaande oogsten echter, het exportniveau ligt fors hoger. In het laatste kwartaal van vorig jaar exporteerde het 300.000 ton suiker. 25.000 ton is normaal in die periode voor het land.

Vorst is een groot probleem voor de bietenteelt

Het areaal suikerbieten neemt in het land niet noemenswaardig toe. Het zijn vooral de hectareopbrengsten die stijgen. Afgelopen seizoen werd zelfs een record behaald. De kans is groot dat ook in 2017-2018 veel suiker geproduceerd gaat worden. Grootste uitdaging voor akkerbouwers is om het suikergehalte hoog te houden. Het weersverloop is daar niet altijd gunstig voor. Afgelopen seizoen was vooral het begin van de campagne ongunstig, waardoor het gemiddeld suikergehalte niet boven de 17 procent raakte. Deels is investeren in betere rassen vereist.

Kijkend naar de verwachtingen voor het areaal van 2017-2018 is het goed mogelijk dat Oekraïne zich wederom op de wereldsuikermarkt gaat begeven. Het grillige weer heeft echter een belangrijke vinger in de pap. Niet alleen tijdens het zaaiseizoen, maar ook tijdens de oogst. Valt de winter vroeg in, gevolgd door warmer weer, dan gaan de bieten rotten en kunnen ze minder efficiënt verwerkt worden. Bovendien neemt het suikergehalte fors af. Voor de lange termijn is het aannemelijk dat Rusland en Oekraïne een surplus in suiker produceren. Rusland zet die vooral af in buurlanden. Oekraïne kan uitgroeien tot een blijvende speler op de mondiale suikermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden