Spannende tijden

Vorst en hagel vormen risico's voor bieten

18 April 2017 - Clarisse van der Woude

Het zijn spannende tijden voor bietentelers. Het vroor afgelopen nacht in de oostelijke helft van Nederland en tijdens de Paasdagen viel hier en daar ook hagel.

Hoeveel vorst de jonge bietenplantjes exact kunnen hebben, is niet nog precies te zeggen. Dat ligt aan het groeistadium van de plant, de vochtigheid, de bodemtemperatuur en de wind. In de nacht van Tweede Paasdag op dinsdag 18 april vroor het in de oostelijke helft van het land het hardst, in Gelderland tegen de Duitse grens was het vannacht min 4,7 graden.

Op dinsdagochtend is nog niet te zeggen of dat schade heeft opgeleverd. 'Het is afwachten hoe het gewas zich ontwikkelt. Je kunt er nu nog niet veel aan zien', verzekert Jan Albert te Velde, aanspreekpunt in de regio namens de agrarische dienst van Suiker Unie. Als er schade is, wordt dat de komende dagen pas duidelijk. Het risico, wat dit heeft voor bieten, blijft echter staan met temperaturen van -3 graden in het oosten van Nederland.

-3

graden

nachtvorst in het oosten blijft een risico

Regen is voordeel
'We hebben geluk dat het heeft geregend', voegt manager agrarische dienst van Suiker Unie, Pieter Brooijmans, eraan toe. 'De bodem is vochtig en het zaaibed sluit goed aan. Door de regen komt er vanuit de bodem wat warmte in de bovenste centimeters vrij, die de planten beschermt. Dit zal bij nachtvorst enige bescherming bieden, maar de vraag blijft hoe het uitpakt. Plantjes die net doorkomen zijn het meest kwetsbaar, hebben ze al blad gevormd dan hebben ze meer weerstand. Een paar graden zal goed gaan, maar vriest het harder en komt er meer wind bij dan kan het impact hebben. En je kunt niets doen.'

Hagel blijft risicofactor
Verder kan hagel de bietenplanten beschadigen. 'In het ergste geval knapt het steeltje af of breken plantjes door de wind af, maar ik heb tot op heden geen meldingen binnengekregen. Echter, de komende weken kan dat nog vaker voorkomen. Hagel is altijd een risicofactor', benadrukt Brooijmans. Ook in het oosten viel er plaatselijk hagel. Volgens Te Velde zag het niet wit van de hagel. Hij heeft ook geen enkele loonwerker gehoord over overzaaien.

 

Wil u de weersverwachting in uw postcodegebied ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden