Het zijn spannende tijden voor bietentelers. Het vroor afgelopen nacht in de oostelijke helft van Nederland en tijdens de Paasdagen viel hier en daar ook hagel.
Hoeveel vorst de jonge bietenplantjes exact kunnen hebben, is niet nog precies te zeggen. Dat ligt aan het groeistadium van de plant, de vochtigheid, de bodemtemperatuur en de wind. In de nacht van Tweede Paasdag op dinsdag 18 april vroor het in de oostelijke helft van het land het hardst, in Gelderland tegen de Duitse grens was het vannacht min 4,7 graden.
Op dinsdagochtend is nog niet te zeggen of dat schade heeft opgeleverd. 'Het is afwachten hoe het gewas zich ontwikkelt. Je kunt er nu nog niet veel aan zien', verzekert Jan Albert te Velde, aanspreekpunt in de regio namens de agrarische dienst van Suiker Unie. Als er schade is, wordt dat de komende dagen pas duidelijk. Het risico, wat dit heeft voor bieten, blijft echter staan met temperaturen van -3 graden in het oosten van Nederland.
Regen is voordeel
'We hebben geluk dat het heeft geregend', voegt manager agrarische dienst van Suiker Unie, Pieter Brooijmans, eraan toe. 'De bodem is vochtig en het zaaibed sluit goed aan. Door de regen komt er vanuit de bodem wat warmte in de bovenste centimeters vrij, die de planten beschermt. Dit zal bij nachtvorst enige bescherming bieden, maar de vraag blijft hoe het uitpakt. Plantjes die net doorkomen zijn het meest kwetsbaar, hebben ze al blad gevormd dan hebben ze meer weerstand. Een paar graden zal goed gaan, maar vriest het harder en komt er meer wind bij dan kan het impact hebben. En je kunt niets doen.'
Hagel blijft risicofactor
Verder kan hagel de bietenplanten beschadigen. 'In het ergste geval knapt het steeltje af of breken plantjes door de wind af, maar ik heb tot op heden geen meldingen binnengekregen. Echter, de komende weken kan dat nog vaker voorkomen. Hagel is altijd een risicofactor', benadrukt Brooijmans. Ook in het oosten viel er plaatselijk hagel. Volgens Te Velde zag het niet wit van de hagel. Hij heeft ook geen enkele loonwerker gehoord over overzaaien.
Benieuwd of 100% de nachtvorst gaat overleven .... ben er bang voor #suikerbieten pic.twitter.com/9FonA9TDOZ
— Stijn Derks (@stijnderks) April 17, 2017
Suikerbieten hebben echte blaadjes, nu hopen dat ze de nachtvorst doorstaan #suikerbieten pic.twitter.com/xAnxx0qhhx
— Sjaak Zondag (@SjaakZondag) April 17, 2017
Wil u de weersverwachting in uw postcodegebied ontvangen? Klik dan hier voor meer informatie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.