Documenten beschikbaar

Wat wijzigt er bij nieuwe certificaten akkerbouw?

20 April 2017 - Clarisse van der Woude

Het handboek en de telerhandleiding voor het Voedsel- en Voederveiligheidscertificaat Akkerbouw (VVAK) voor het seizoen 2017/18 zijn vanaf nu beschikbaar. Hierin zijn ook enkele wijzigingen meegenomen. 

De belangrijkste wijzigingen in VVAK en de gewascertificaten gaan over de bijkoop van producten, enkele nieuwe eisen om beter aan te sluiten op de criteria die SAI (Sustainable Agriculture Initiative) stelt aan een duurzame teelt, watergebruik (bijv. beregenen/ bespuiten) en het wassen/spoelen van consumptieaardappelen. Vanaf 1 januari 2017 gelden aangescherpte eisen op het gebied van compost.

Duurzaam Akkerbouw Bedrijf
Om de verduurzaming van de teelt van industriegroente te borgen, stellen de afnemers van industriegroente, die zijn aangesloten bij Vigef, met ingang van 2016 de module Duurzaam Akkerbouw Bedrijf (DAB) verplicht. Het gaat hierbij om eisen voor de duurzaamheid van de teelt en het effect van het bedrijf op onder andere milieu, arbeid en lokale economie, al dan niet aangevuld met de RED (Renewable Energy Directive) regels. 

2,50

euro

per gewasmodule en -certificaat per jaar

Akkerbouw Certificeringsoverleg
Het VVAK en de onderliggende gewasmodules worden beheerd door het Akkerbouw Certificeringsoverleg, dat wordt gefaciliteerd door de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw). Het beheer van het VVAK wordt gefinancierd door een opslag op de nota van de Controlerende Instelling (CI) van 2,50 euro per VVAK-gewasmodule en de gewascertificaten per jaar.

Het gewascertificaat voor granen, zaden en peulvruchten is met ingang van seizoen 2015/16 vervallen. De telers met het VVC GZP krijgen na de volgende inspectie het VVAK certificaat met daarop vermeld de module GZP.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden