Plus 6,6 miljoen ton

Suikerproductie Rusland stijgt naar record

10 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

Naar verwachting komt de suikerproductie over seizoen 2017/2018 in Rusland uit op meer dan 6,6 miljoen ton. Dat is een toename van 0,4 miljoen ton, ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Instituut voor Agrarische Marktstudies (IKAR) op dinsdag 9 januari.

De stijging heeft voornamelijk te maken met de voortdurende toename van de productiviteit en uitbreiding van het areaal. Deze steeg met 7,9% tot 1,19 miljoen hectare.

Stijgende productie
De afgelopen jaren is de productiviteit verviervoudigd, wat resulteert in een productie van 5,5 ton suiker per hectare. De verwachting is dat de productie in de komende 3 tot 5 jaar verder stijgt naar 7 tot 8 ton per hectare. Die stijging is mogelijk door een verbetering in het management, productievere teelten, een verbeterde mechanisatie en het verminderen van opslagverliezen. Ook de modernisering van de fabrieken heeft bijgedragen aan de groei.

24.000

ton

is de dagelijkse suikerproductie

Momenteel zijn er 43 suikerfabrieken in Rusland en zij hebben een dagelijkse productie van zo'n 24.000 ton. Er wordt verwacht dat er zo'n 40 suikerfabrieken in de eerste helft van 2018 suikerbieten zullen verwerken, wat naar verwachting 600.000 ton suiker zal opleveren.

Kan Rusland dit afzetten?
De overtollige suiker zal waarschijnlijk vervoerd worden naar de traditionele afzetmarkten: GOS-landen (Armenië, Wit Rusland, Georgië, Kirgizië en Kazachstan), Afghanistan, Mongolië en Noord-Korea.

Het exporteren via zee wordt nog steeds beperkt gebruikt, wegens de hoge kosten en lage doorvoer van enkele zeehavens. Echter, dan rest er nog de vraag of Rusland effectief kan concurreren op de wereldmarkt, in vergelijking tot de goedkopere producenten zoals Brazilië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden